Jakież pyszne gruzińskie danie dziś na talerzu.
Kuchnia Gruzji to kuchnia bardziej mięsna niż warzywna ale jakże pyszna.
Polecam ten gulasz bardzo gorąco, jest bardzo pożywny, rozgrzewający i przepyszny.
Po zjedzeniu miseczki potrawki na pewno głodni nie będziemy.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Potrawka z Gruzji.
Składniki:- 2 cebule
- 2 duże pomidory ok 400 g
- 150 g surowego wędzonego boczku
- 450 g obranych ziemniaków - ziemniaki typ BC o większej zawartości skrobi
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub więcej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + do posypania
- sól morska do smaku
- Najpierw pokroiłam boczek w plastry a pomidory - zalecano bez skórki a ja nigdy nie obieram więc pokroiłam je w kostkę razem z cebulą.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę o boku 2,5 cm.
- Najlepszy będzie garnek z grubym dnem lub żeliwna patelnia.
- Boczek wrzuciłam do garnka i smażyłam jakieś 5 minut.
- Wrzuciłam cebule i smażyłam kolejne 5 minut.
- Potem do garnka wrzuciłam ziemniaki i krótko obsmażyłam a potem dodałam pomidory i wlałam wody tyle aby tylko zakryć ziemniaki.
- Gotowałam ok. 20 - 25 minut.
- Na koniec dodałam wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, sól do smaku.
- Na talerzu jeszcze posypałam posiekaną natką pietruszki.
2 komentarze
Jeśli mamy dobry boczek, to taki gulasz na pewno cieszy podniebienie. A tulipanki cieszą oko - moje jeszcze nie kwitną - ciągle jest zbyt zimno w tych naszych górach...
OdpowiedzUsuńTo prawda, składniki zawsze powinny być najwyższej jakości, wtedy będzie przepysznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.