Dziś gulasz rodem z Indii.
Bardzo pożywny, smakowity i aromatyczny.
Królują tutaj kalafior i ziemniaczki, syte i pożywne.
Spora ilość przypraw podkreśla tylko smak warzyw i nawet zagorzali mięsożercy zajadają ze smakiem.
No ale do rzeczy, przepis jest prosty więc każdy zainteresowany sam sobie taki gulasz przygotuje.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Gulasz z warzyw po indyjsku.
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 6 średnich ziemniaków
- 1 kalafior
- 2 pomidory
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 200 ml wody
- 150 g zielonego groszku
- mleczko kokosowe lub śmietana 18%
- wiórki kokosowe do posypania
- Do dużego garnka, rondla wlałam olej a na rozgrzany dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, stary imbir i posiekaną cebulę.
- Wymieszałam całość i dodałam wszystkie przyprawy w proszku, smażyłam 5 minut ciągle mieszając.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w cząstki, wrzuciłam do garnka.
- Kalafiora podzieliłam na różyczki, łodygę posiekałam i dodałam do garnka, wszystko wymieszałam.
- Dodałam teraz pokrojone w kostkę pomidory, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach.
- Do garnka wlałam wodę i dusiłam pod przykryciem 20 minut na małym ogniu.
- Pod koniec gotowania wsypałam groszek, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Doprawiłam kilkoma łyżkami mleczka kokosowego.
- Jeśli biesiadnicy nie są weganami można dodać śmietanę,
- Na półmisku posypałam wiórkami kokosowymi.
- Można podać z ryżem.
Przepis kuchni indyjskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.