Dla mnie halloumi to petarda wśród serów, mogłabym go jeść bez przerwy.
Po zgrillowaniu czy usmażeniu ser nabiera słodyczy i ma chrupiąca skórkę a kremowy środek, jest przepyszny.
Dziś halloumi w towarzystwie warzyw czyli pyszna sałatka na talerzu, zapraszam.
Sałatka z halloumi.
Składniki: 2 porcje- 1 mała główka sałaty masłowej
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka octu z białego wina
- szczypta soli
- szczypta cukru trzcinowego
- 2 duże pomidory
- 1 duży ogórek gruntowy lub 1/2 wężowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 szklanka czarnych oliwek
- 200 g sera halloumi
- 2 łyżki oleju
Dressing:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka suchego oregano
- sól morska
- pieprz czarny
- Wymieszałam ze sobą oliwę, ocet, oregano, sól i pieprz, odstawiłam.
Przygotowanie cebuli:
- Cebulę pokroiłam w cienkie plasterki, włożyłam do miseczki.
- Dodałam ocet z białego wina, sól i cukier, dokładnie wymieszałam, odstawiłam aby cebula zmiękła i nabrała smaku.
Przygotowanie sałatki:
- Ser pokroiłam w plastry i podsmażyłam na oleju ze wszystkich stron aby był złocisty.
- Na talerzach ułożyłam porwaną sałatę, oraz pomidora pokrojonego w cząstki.
- Paprykę pokroiłam w paski i położyłam na talerzu.
- Ogórka obrałam ze skórki, pokroiłam w plasterki i ułożyłam na talerzach.
- Polałam całość sosem, lekko przemieszałam.
- Ułożyłam na wierzchu plastry halloumi, posypałam oliwkami.
- Odcedziłam zamarynowaną cebulę i ułożyłam na wierzchu.
Przepis własny
2 komentarze
Bardzo lubię grillowane halloumi, szczególnie jako składnik sałatek. Ta również mogłaby mi posmakować. :)
OdpowiedzUsuńMiło mi Anito że i Tobie by posmakowała jak nam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.