Wszystkie dania kuchni hiszpańskiej są przepyszne, przynajmniej dla nas.
Papas Aliñás to danie kuchni hiszpańskiej Andaluzji a w Kadyksie można sałatkę zamówić w każdej knajpce.
Jest to rzecz jasna hiszpańskie tapas.
Hiszpanie kochają ziemniaki.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Sałatka ziemniaczana.
- 600 g ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- kilka rzodkiewek
- garść natki pietruszki
Sos:
- 60 ml oliwy extra vergine
- 30 ml octu z winnego - najlepiej z Jerezu
- sól morska
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w grube plastry.
- Ugotowałam je w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam i wystudziłam.
- Cebulę pokroiłam w cienkie półplasterki a rzodkiewki w plasterki, posiekałam natkę pietruszki.
- Składniki sosu wymieszałam.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszałam delikatnie aby nie połamać ziemniaków, polałam sosem i jeszcze raz wymieszałam.
- Sałatka teraz musi się przegryźć więc trzeba ją odstawić na 30 minut.
- Potem zajadamy.
Przepis z książki Bartka Kieżuna "Hiszpania do zjedzenia"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.