Pyszna, szybka sałatka dla smakoszy, polubi ją każdy wielbiciel sałatek a ten kto nie przepada za nimi z ciekawości tez spróbuje a potem poprosi o więcej.
Sałatka jest pożywna, odżywcza i smakuje odlotowo.
Proponowałabym użyć winogron bezpestkowych, wówczas nie będziecie pluć pestkami.
Zapraszam do krojenia i smakowania.
Sałatka z winogronami.
Składniki:- 1 średni brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki suchej kaszy bulgur
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- garść winogron jasnych
- garść winogron ciemnych
- 1 łyżka oliwy
- 1 gałązka liści bazylii
Dressing:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- Wszystkie składniki umieściłam w miseczce i dokładnie wymieszałam aby powstała emulsja.
Przygotowanie sałatki:
- Kaszę ugotowałam w lekko słonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
- Brokuła podzieliłam na różyczki a łodygę drobno posiekałam.
- Posiekałam czosnek.
- Na patelni podgrzałam oliwę, podsmażyłam czosnek 30 sekund i wrzuciłam brokuła, sól, pieprz i smażyłam 4 - 5 minut.
- Podprażyłam na suchej patelni pestki słonecznika.
- Winogrona umyłam i przekroiłam na połówki, porwałam listki bazylii.
- Wymieszałam wszystkie składniki sałatki, polałam sosem i gotowe.
Przepis od Kinga Paruzel - kuchnia Lidla
4 komentarze
Sałatka bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńPyszne wszystkie składniki, coś dla mnie. :)
OdpowiedzUsuńTo do pracy, gotuj, siekaj i sałatka gotowa.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.