Jak już macie kimchi zrobione a jest proste w wykonaniu, warto zrobić, można wyczarować mnóstwo dań z jego udziałem.
Jeśli nie zrobiliście jeszcze kimchi, choć zachęcam bo domowe najlepsze to można je kupić w sklepach z orientalną żywością.
Ryż z kimchi, brzmi prosto ale danie nie byle jakie.
Użyłam tutaj ryżu czarnego i to podbiło smak i aromat dania.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Ryż z kimchi.
- 1 szklanka ryżu czarnego
- 1 i 3/5 szklanki pokrojonego kimchi
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki posiekanego pora
- 600 ml wody
- olej do smażenia
Sos sojowy:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka posiekanej dymki
- Ryż zalałam wodą i gotowałam w lekko słonej wodzie przez ok. 20 minut, odcedziłam.
- Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam kimchi, cukier, pokrojony por, olej sezamowy i smażyłam 5 minut.
- Wymieszałam składniki sosu.
- Na talerzu ułożyłam porcje ryżu, na nim porcje kimchi i skropiłam sosem.
- Podałam z marynowanym szpinakiem.
- Szybko i pysznie a jak zdrowo.
Przepis z książki "Korea" Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim
2 komentarze
Pyszna inspiracja. Warto spróbować różnych przepisów, aby odkryć, jak wiele dań można przygotować z kimchi.
OdpowiedzUsuńKimchi można dodać do wielu potraw i danie będzie wykwintne i pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.