czwartek, 16 marca 2023

Risotto z dynią - wege

Wiadomo że risotto to danie dla mięsożerców lub przynajmniej dla wegetarian.
Bo jak wyobrazić sobie risotto bez masła czy parmezanu. 
Jak widać na załączonym obrazku da się i danie jest naprawdę smakowite.
Trzeba tylko zadbać aby jak najwięcej umami trafiło na patelnię.
Umami czyli piąty smak i np. to co nas uzależnia w pewnych produktach to kwas glutaminowy który właśnie jest źródłem smaku umami.
My nie dodamy glutiminianu tylko składniki które są jego nośnikami np. płatki drożdżowe czy sos sojowy.
Dużo gadania a rosół stygnie - jak mawiała moja babcia.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Risotto z dynią.

Składniki: 2 porcje
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g dyni piżmowej
  • 1/2 szklanki ryżu do risotto - arborio, carnaroli
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól różowa himalajska
  • czarny pieprz 
  • oliwa z oliwek
  • dla wegetarian można podać starty parmezan
Przygotowanie risotta:
  • Pokroiłam w kostkę dynię.
  • Bulion podgrzałam aby był cały czas gorący.
  • Cebulę i czosnek posiekałam.
  • Na dużej patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam cebulę i czosnek, smażyłam minutę.
  • Teraz dodałam dynię i smażyłam kolejne 3 - 4 minuty.
  • Wsypałam ryż i dokładnie wymieszałam.
  • Teraz wlałam wino, odparowałam.
  • Zaczęłam wlewać bulion, chochla po chochli.
  • Cały czas mieszałam i następną chochelkę bulionu wlewałam dopiero wtedy jak poprzednią wchłonął ryż.
  • Całe gotowanie trwało ok. 20 minut.
  • Ryż ma być al'dente, nie może być rozgotowany.
  • Teraz doprawiłam do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, płatkami drożdżowymi i czarnym pieprzem.
  • Na półmisku skopiłam jeszcze oliwą extra vergine.
Smacznego
Przepis od Marty Dymek
"Podróże małe i duże"
Wieża ciśnień w Oławie woj. mazowieckie

2 komentarze

  1. Chętnie spróbuję i z pewnością użyję sosu sojowego, aby uzyskać więcej smaku umami.
    Dziękuję za przepis i wskazówki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu już jest dość smaku umami a sos sojowy nie jest tu potrzebny, pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger