Wiadomo że risotto to danie dla mięsożerców lub przynajmniej dla wegetarian.
Bo jak wyobrazić sobie risotto bez masła czy parmezanu.
Jak widać na załączonym obrazku da się i danie jest naprawdę smakowite.
Trzeba tylko zadbać aby jak najwięcej umami trafiło na patelnię.
Umami czyli piąty smak i np. to co nas uzależnia w pewnych produktach to kwas glutaminowy który właśnie jest źródłem smaku umami.
My nie dodamy glutiminianu tylko składniki które są jego nośnikami np. płatki drożdżowe czy sos sojowy.
Dużo gadania a rosół stygnie - jak mawiała moja babcia.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Risotto z dynią.
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 500 g dyni piżmowej
- 1/2 szklanki ryżu do risotto - arborio, carnaroli
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- sól różowa himalajska
- czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- dla wegetarian można podać starty parmezan
- Pokroiłam w kostkę dynię.
- Bulion podgrzałam aby był cały czas gorący.
- Cebulę i czosnek posiekałam.
- Na dużej patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam cebulę i czosnek, smażyłam minutę.
- Teraz dodałam dynię i smażyłam kolejne 3 - 4 minuty.
- Wsypałam ryż i dokładnie wymieszałam.
- Teraz wlałam wino, odparowałam.
- Zaczęłam wlewać bulion, chochla po chochli.
- Cały czas mieszałam i następną chochelkę bulionu wlewałam dopiero wtedy jak poprzednią wchłonął ryż.
- Całe gotowanie trwało ok. 20 minut.
- Ryż ma być al'dente, nie może być rozgotowany.
- Teraz doprawiłam do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, płatkami drożdżowymi i czarnym pieprzem.
- Na półmisku skopiłam jeszcze oliwą extra vergine.
Przepis od Marty Dymek
"Podróże małe i duże"
2 komentarze
Chętnie spróbuję i z pewnością użyję sosu sojowego, aby uzyskać więcej smaku umami.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis i wskazówki. Pozdrawiam
Tu już jest dość smaku umami a sos sojowy nie jest tu potrzebny, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.