Uwielbiamy takie sałatki wymyślać.
Wchodzimy do kuchni i ja wyciągam roszponkę, Przemek tofu, ja łososia a Przemek winogrono.
Potem stoimy chwilę i myślimy jak to połączyć.
Wyszło znakomicie, trochę składników i sałatka, bardzo pożywna i smakowita na talerzu.
Lubicie takie sałatki? gdzie już nic więcej nie trzeba tylko dobra herbata zielona albo owocowa lub czystek.
Polecam do zrobienia i zapraszam do stołu.
Sałatka z tofu i łososia.
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 180 g wędzonego tofu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czerwonego curry w proszku
- 1 łyżka oleju
- 1 szalotka
- 100 g roszponki
- 150 g wędzonego łososia
- 1/2 szklanki posiekanych zielonych oliwek
- 1 szklanka winogrona zielonego bezpestkowego
- 1 dojrzałe awokado
Dressing:
- 3 łyżki oliwy
- sól różowa himalajska
- 1 ząbek czosnku
- pieprz czarny
- 2 łyżki octu z ciemnych winogron
- 1 łyżeczka musztardy ostrej
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- Oliwę wymieszałam z octem, szczyptą soli i pieprzu.
- Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam do oliwy.
- Dodałam także musztardę i syrop klonowy, wymieszałam aż powstał kremowy sos.
Przygotowanie sałatki:
- Tofu pokroiłam w dużą kostkę.
- 2 łyżki oliwy wymieszałam ze słodką papryką i czerwonym curry.
- Wrzuciłam do mieszanki kostkę tofu i wymieszałam aby oliwa pokryła tofu.
- Podsmażyłam je ze wszystkich stron na złoty kolor na oleju.
- Szalotkę pokroiłam w półplasterki.
- Łososia porwałam na kawałki.
- Winogrona przekroiłam na połówki.
- Awokado obrałam ze skórki i pokroiłam na półplastreki.
- Wymieszałam wszystkie skaładniki ze sobą, polałam sosem i jeszcze raz delikatnie przemieszałam.
Przepis własny
2 komentarze
Dawno nie jadłam tofu. Taka sałatka to same pyszności
OdpowiedzUsuńZgadzam się, jest pyszna i polecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.