Będą znakomitym lekkim obiadem czy kolacją.
Jedzcie je kiedy pasuje, przecież są znakomite i smakują o każdej porze dnia.
Salsa jest lekko ostrawa ale jak nie lubicie dajcie mniej płatków chili.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Placki z jogurtu i cukinii.
Placki:
- 2 szklanki startej i odciśniętej cukinii
- sól do cukinii i do placków
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1 jajo
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka mąki samorosnącej
- 1 łyżka oleju
- olej do smażenia
Salsa:
- 1 pomidor
- 1 średni ogórek zielony
- 4 rzodkiewki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 mały czosnek
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- sok z limonki
- kilka listków bazylii
- Wszystkie warzywa umyłam i osuszyłam.
- Pokroiłam w kosteczkę, wymieszałam.
- Dodałam chili, sok z limonki, oliwę, sól i posiekaną bazylię i dokładnie wymieszałam.
Przygotowanie placków:
- Starłam na tarce o grubych oczkach cukinię wraz ze skórką, posoliłam ją i zostawiłam na sicie aby sok ociekał na 30 minut.
- Potem odcisnęłam resztę soku tak aby zostało 2 szklanki.
- Jogurt wymieszałam z jajem, kurkumą, i olejem, dodałam szczyptę soli, wymieszałam.
- Teraz dodałam cukinię i mąkę, dokładnie wymieszałam.
- Smażyłam na oleju placki ok. 20 cm średnicy z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z salsą.
Przepis własny
2 komentarze
Te placki jogurtowo-cukiniowe wydają się naprawdę smaczne! Idealne na szybki obiad lub lunch do pracy. A salsa na pewno dodaje im jeszcze więcej smaku.
OdpowiedzUsuńNa obiad będą znakomite a salsa dostarcza jeszcze większą porcję warzyw.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.