Przepisy kulinarne nie mogą być politycznym sporem nawet gdy wojna za miedzą.
Przepisy kulinarne są ponad podziałam i są kulturą jedzenia.
Pierogi ruskie to danie pochodzące z kuchni polskiej i ukraińskiej. Ich nazwa wzięła się od Rusi Czerwonej - historycznej krainy na północno - zachodniej Ukrainie oraz w południowo - wschodniej Polsce.
Tym razem zaprezentuję Wam przepis na pierogi które poleca Ania Starmach.
Mnie urzekły więc polecam.
Pierogi ruskie przepis.
Ciasto:
- 300 g przesianej mąki
- 200 ml gorącej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g białego sera
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
Ciasto:
- Mąkę wsypałam do misy malaksera, dodałam sól i miksowałam wlewając wrzątek.
- Można to robić ręcznie i wtedy wystarczy nasypać kopczyk mąki, w środku zrobić otwór i wlać wrzątek, zagarniając mąkę najpierw widelcem a potem zagnieść ręcznie.
- Ciasto włożyłam do miski i nakryłam wilgotną szmatką aby nie wyschło.
Przygotowanie farszu:
- Drobno posiekałam cebulę na oleju, wystudziłam.
- Ziemniaki ugotowałam, odcedziłam i przecisnęłam przez praskę, wystudziłam.
- Twaróg przecisnęłam przez praskę.
- Połączyłam w misce ser, ziemniaki, cebulkę i dodałam sól i dużo pieprzu, wymieszałam.
Przygotowanie pierogów:
- Ciasto rozwałkowałam cienko, wykrawałam szklanką krążki, na każdy nakładałam łyżeczką farsz.
- Zlepiałam mocno brzegi pierogów tworząc falbankę.
- Gotowałam pierogi w osolonej wodzie przez 3 - 5 minut.
- Cebulkę podsmażyłam na oleju i polałam pierogi na talerzu.
Przepis wg Ani Starmach
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.