Ten dzisiejszy można zajadać sam, jest odżywczy, pachnący i pożywny.
Ogórka kiszonego do niego i posiłek gotowy.
Pasztet mięsno warzywny.
- 900 g antrykotu wołowego
- 1 porcja rosołowa drobiowa
- 1 średni seler
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 palona cebula
- 1 laska cynamonu
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 ziela angielskie
- 4 goździki
- 1 liść laurowy
Potem:
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- listki z 2 gałązek mięty
- 1 łyżka suszonego oregano
- 4 mini suszone papryczki jalapeno
- 1 łyżeczka kocanki włoskiej
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- 5 łyżek bułki tartej + do wysypania formy
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 jajo
- Mięso włożyłam do zimnej wody, zagotowałam i gotowałam 60 minut.
- Cebulę opaliłam nad ogniem aż stała się czarna i wrzuciłam do garnka.
- Potem dodałam wyszorowane warzywa: marchew, seler, pietruszki oraz przyprawy: goździki, cynamon, pieprz i ziele oraz sól i gotowałam do miękkości mięsa.
- Potem wyłowiłam ugotowane warzywa i mięso i pozostawiłam do wystudzenia.
- Obrałam mięso od kości.
- Mięso zmieliłam a warzywa drobno posiekałam.
- Cebulę posiekałam drobno i podsmażyłam na maśle klarowanym aż zmiękła, dodałam do warzyw i mięsa.
- Teraz dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane liście mięty, oregano, utłuczoną w moździerzu jalapeno, kocankę, kozieradkę, sos, sojowy, obie papryki, jajo i bułkę tartą, wymieszałam bardzo dokładnie.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem świeżo mielonym.
- Foremki wysmarowałam olejem, wysypałam bułką tartą i przełożyłam do nich masę.
- Wyrównałam wierzch i posypałam bułką tartą.
- Piekłam pasztet w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
- Potem pasztet wystudziłam i wstawiłam na 24 godziny do lodówki.
Przepis własny
4 komentarze
Świetny przepis. Jeśli pasztet, to tylko domowy. :)
OdpowiedzUsuńJasne że tak, domowy jest najlepszy.
UsuńMusi być bardzo aromatyczny, bo jest mnóstwo przypraw :-)
OdpowiedzUsuńTak jest aromatyczny ale pasztet nie może być mdły. Jest pycha.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.