poniedziałek, 20 marca 2023

Pasztet mięsno - warzywny

Lubicie pasztety? tak same czy z ogórkiem kiszonym i chlebkiem?
Ten dzisiejszy można zajadać sam, jest odżywczy, pachnący i pożywny.
Ogórka kiszonego do niego i posiłek gotowy.
Pasztet mięsno warzywny.

Składniki: foremki jednorazowe 7 x 18 cm i 10 x 19 cm
  • 900 g antrykotu wołowego
  • 1 porcja rosołowa drobiowa
  • 1 średni seler
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 palona cebula
  • 1 laska cynamonu
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • 4 goździki
  • 1 liść laurowy
Potem:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • listki z 2 gałązek mięty
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 4 mini suszone papryczki jalapeno
  • 1 łyżeczka kocanki włoskiej
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • 5 łyżek bułki tartej + do wysypania formy
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 jajo
Przygotowanie pasztetu:
  • Mięso włożyłam do zimnej wody, zagotowałam i gotowałam 60 minut.
  • Cebulę opaliłam nad ogniem aż stała się czarna i wrzuciłam do garnka.
  • Potem dodałam wyszorowane warzywa: marchew, seler, pietruszki oraz przyprawy: goździki, cynamon, pieprz i ziele oraz sól i gotowałam do miękkości mięsa.
  • Potem wyłowiłam ugotowane warzywa i mięso i pozostawiłam do wystudzenia.
  • Obrałam mięso od kości.
  • Mięso zmieliłam a warzywa drobno posiekałam.
  • Cebulę posiekałam drobno i podsmażyłam na maśle klarowanym aż zmiękła, dodałam do warzyw i mięsa.
  • Teraz dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane liście mięty, oregano, utłuczoną w moździerzu jalapeno, kocankę, kozieradkę, sos, sojowy, obie papryki, jajo i bułkę tartą, wymieszałam bardzo dokładnie.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem świeżo mielonym.
  • Foremki wysmarowałam olejem, wysypałam bułką tartą i przełożyłam do nich masę.
  • Wyrównałam wierzch i posypałam bułką tartą.
  • Piekłam pasztet w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
  • Potem pasztet wystudziłam i wstawiłam na 24 godziny do lodówki.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Jesień

4 komentarze

  1. Świetny przepis. Jeśli pasztet, to tylko domowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być bardzo aromatyczny, bo jest mnóstwo przypraw :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger