Owoce morza to jest to co "tygryski lubią najbardziej".
Czy to mule czy małe omułki czy krewetki smakują z kluchami wybornie.
Dziś połączyłam te małe muszelki z pappardelle, pasują idealnie.
Jeśli macie ochotę to zapraszam do stołu.
Pappardelle z omułkami.
- 200 g makaronu pappardelle
- 400 g omułków
Sos:
- 1 por
- 1 zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 150 ml półsłodkiego białego wina
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- sól czosnkowa
- natka pietruszki do posypania
- Pora wyszorowałam i pokroiłam w półplastry.
- Paprykę pokroiłam w kosteczkę a czosnek w plasterki, pomidory pokroiłam w kostkę.
- W dużym rondlu podsmażyłam na oliwie pora i czosnek, jakieś 3 minuty ciągle mieszając.
- Potem dodałam paprykę i pomidory i smażyłam ok. 5 minut.
- Teraz wlałam wino i gotowałam aż wino odparowało a sos zgęstniał.
- Doprawiłam do smaku solą czosnkową i pieprzem.
Przygotowanie dania:
- Omułki miałam mrożone podgotowane, więc tylko je rozmroziłam i wrzuciłam do rondla, przykryłam pokrywką i gotowałam 3 minuty aż muszle całkiem się otworzyły.
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam, nałożyłam na talerz i polałam obficie sosem z omułkami.
- Posypałam natką pietruszki.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.