sobota, 11 marca 2023

Pappardelle z omułkami

Owoce morza to jest to co "tygryski lubią najbardziej".
Czy to mule czy małe omułki czy krewetki smakują z kluchami wybornie.
Dziś połączyłam te małe muszelki z pappardelle, pasują idealnie.
Jeśli macie ochotę to zapraszam do stołu.
Pappardelle z omułkami.

Składniki:
  • 200 g makaronu pappardelle
  • 400 g omułków
Sos:
  • 1 por
  • 1 zielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 ml półsłodkiego białego wina
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • sól czosnkowa
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie sosu:
  • Pora wyszorowałam i pokroiłam w półplastry.
  • Paprykę pokroiłam w kosteczkę a czosnek w plasterki, pomidory pokroiłam w kostkę.
  • W dużym rondlu podsmażyłam na oliwie pora i czosnek, jakieś 3 minuty ciągle mieszając.
  • Potem dodałam paprykę i pomidory i smażyłam ok. 5 minut.
  • Teraz wlałam wino i gotowałam aż wino odparowało a sos zgęstniał.
  • Doprawiłam do smaku solą czosnkową i pieprzem.
Przygotowanie dania:
  • Omułki miałam mrożone podgotowane, więc tylko je rozmroziłam i wrzuciłam do rondla, przykryłam pokrywką i gotowałam 3 minuty aż muszle całkiem się otworzyły.
  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam, nałożyłam na talerz i polałam obficie sosem z omułkami.
  • Posypałam natką pietruszki.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Mural w Gniewkowie woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger