sobota, 18 marca 2023

Panzanella czyli tradycyjna toskańska sałatka wg Cristiny Catese

Uwielbiamy panzanellę i kilka jej wersji już na blogu znajdziecie.
Dziś wersja Cristiny Catese z książki "Czas na Włochy".
Jest bardzo aromatyczna i przepyszna.
Panzanella z burrratą.
Składniki: 4 porcje
  • 600 g czerstwego chleba
  • biały ocet winny
  • 20 pomidorków koktajlowych lub 4 zwykłe
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 ogórek
  • 1 duża czerwona cebula
  • 250 g mixu sałat
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 4 kulki sera burrata
  • liście bazylii
Przygotowanie sałatki:
  • Pokroiłam chleb w grubą kostkę, spryskałam go wodą i wymieszałam z 3 łyżkami octu, odstawiłam na 15 minut.
  • Pomidorki pokroiłam na kawałki, koktajlowe tylko na połówki, paprykę w paseczki.
  • Ogórka obrałam i pokroiłam w plasterki.
  • Cebulę pokroiłam w piórka, sałatę umyłam i osuszyłam.
  • W misce wymieszałam sałatę, ogórka, pomidora, paprykę, chleb, sól i pieprz.
  • Ułożyłam sałatkę na talerzach a na wierzchu ułożyłam kulkę burraty.
  • Posypałam listkami bazylii.
Smacznego
Przepis kuchni włoskiej
"Podróże małe i duże"
Hortensje

2 komentarze

  1. Nigdy tak nie robiłam z chlebem. Brzmi smacznie i ciekawie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger