Uwielbiamy panzanellę i kilka jej wersji już na blogu znajdziecie.
Dziś wersja Cristiny Catese z książki "Czas na Włochy".
Jest bardzo aromatyczna i przepyszna.
Panzanella z burrratą.
Składniki: 4 porcje- 600 g czerstwego chleba
- biały ocet winny
- 20 pomidorków koktajlowych lub 4 zwykłe
- 1/2 żółtej papryki
- 1 ogórek
- 1 duża czerwona cebula
- 250 g mixu sałat
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- oliwa z oliwek extra vergine
- 4 kulki sera burrata
- liście bazylii
- Pokroiłam chleb w grubą kostkę, spryskałam go wodą i wymieszałam z 3 łyżkami octu, odstawiłam na 15 minut.
- Pomidorki pokroiłam na kawałki, koktajlowe tylko na połówki, paprykę w paseczki.
- Ogórka obrałam i pokroiłam w plasterki.
- Cebulę pokroiłam w piórka, sałatę umyłam i osuszyłam.
- W misce wymieszałam sałatę, ogórka, pomidora, paprykę, chleb, sól i pieprz.
- Ułożyłam sałatkę na talerzach a na wierzchu ułożyłam kulkę burraty.
- Posypałam listkami bazylii.
Przepis kuchni włoskiej
2 komentarze
Nigdy tak nie robiłam z chlebem. Brzmi smacznie i ciekawie
OdpowiedzUsuńPanzanella zawsze jest z chlebem, polecam do spróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.