Całkiem przypadkiem odnalazłam ten przepis na blogu u Malwiny i jej Filozofii Smaku.
Przepis pochodzi z bloga Ireny i Andrzeja Grumków, którego już niestety nie ma w sieci i masa ciekawych przepisów zniknęła.
Dlatego ten odnaleziony u Malwiny na pyszne danie z przyjemnością wykonałam.
Paella jest przepyszna więc warto ją przygotować.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Paella z Gwinei Równikowej.
Składniki: 4 porcje- 500 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 200 g długoziarnistego ryżu
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cayenne
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 400 g pomidorów z puszki
- 1/2 puszki czarnej lub czerwonej fasoli - dałam białą
- 1 czerwona papryka
- olej do smażenia
- Kurczaka pokroiłam w kostkę i oprószyłam solą i pieprzem.
- Posiekałam czosnek, pokroiłam w kosteczkę cebulę i w paseczki paprykę.
- Na patelnię wlałam olej, jakieś 2 łyżki i podsmażyłam na nim kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Zdjęłam z patelni a na nią wrzuciłam cebulę i czosnek, podsmażałam 2 minuty.
- Wsypałam ryż i smażyłam dalej jakąś minutę.
- Wlałam bulion, dodałam cayenne, oregano, słodką paprykę, kurkumę, doprawiłam solą i czarnym pieprzem i pod przykryciem gotowałam 15 minut.
- Po tym czasie dodałam pomidory, paprykę i fasolę i gotowałam 3 minuty.
- Potem dodałam mięso i kolejne 3 minuty podgrzewałam.
- Doprawiłam solą i pieprzem.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.