wtorek, 7 marca 2023

Menemen - jajka smażone w pomidorach

Przepis na menemen pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Stambuł do zjedzenia".
Bartek zacheca aby po wykonaniu tej podstawowej wersji zacząć trochę eksperymentować i dodać kiełbaski, dodać ser czy pastrami.
Inwencja twórcza mile widziana.
Jednak na początek wersja podstawowa.
Manemen.

Składniki: 2 porcje
  • 600 g pomidorów
  • 4 jaja
  • 1 cebula
  • 1 papryka zielona
  • oliwa extra vergine
  • pul biber czyli ostra papryka z Aleppo
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie menemen:
  • Pokroiłam w drobną kostkę pomidory.
  • Posiekałam cebulę a paprykę pokroiłam w drobną kostkę.
  • Doprawiłam wszystko solą, pieprzem i papryką pul biber.
  • Dusiłam na dużej patelce aż pomidory się rozpadły a potem sos zgęstniał.
  • Na wierzchu wbiłam jaja i trzonkiem drewnianej łyżki mieszałam białka aby się ścięły, nie uszkadzając jednocześnie żółtek.
  • Zalecane jest aby na koniec smażenia rozbić też żółtka, u mnie część się sama rozbiła.
  • Mamamen jada się prosto z patelni.
Smacznego
Przepis kuchni tureckiej
"Podróże małe i duże"
Zamek krzyżacki w Olsztynku woj. warmińsko - mazurskie

2 komentarze

  1. Chyba nigdy nie jadłam takich jajek w pomidorach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obserwując Twoje komentarze Claudio to Ty mało próbujesz nowości i kuchni innych krajów. Pytałam już raz ale bez odpowiedzi: co jadasz? co lubisz?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger