Przepis na menemen pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Stambuł do zjedzenia".
Bartek zacheca aby po wykonaniu tej podstawowej wersji zacząć trochę eksperymentować i dodać kiełbaski, dodać ser czy pastrami.
Inwencja twórcza mile widziana.
Jednak na początek wersja podstawowa.
Manemen.
- 600 g pomidorów
- 4 jaja
- 1 cebula
- 1 papryka zielona
- oliwa extra vergine
- pul biber czyli ostra papryka z Aleppo
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- Pokroiłam w drobną kostkę pomidory.
- Posiekałam cebulę a paprykę pokroiłam w drobną kostkę.
- Doprawiłam wszystko solą, pieprzem i papryką pul biber.
- Dusiłam na dużej patelce aż pomidory się rozpadły a potem sos zgęstniał.
- Na wierzchu wbiłam jaja i trzonkiem drewnianej łyżki mieszałam białka aby się ścięły, nie uszkadzając jednocześnie żółtek.
- Zalecane jest aby na koniec smażenia rozbić też żółtka, u mnie część się sama rozbiła.
- Mamamen jada się prosto z patelni.
Przepis kuchni tureckiej
2 komentarze
Chyba nigdy nie jadłam takich jajek w pomidorach.
OdpowiedzUsuńObserwując Twoje komentarze Claudio to Ty mało próbujesz nowości i kuchni innych krajów. Pytałam już raz ale bez odpowiedzi: co jadasz? co lubisz?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.