Same pyszne składniki w dzisiejszym daniu.
Salsę uwielbiam zawsze i wszędzie a te małe placuszki z maślanki i mąki z ciecierzycy dopełniają całości dania.
Polecam na śniadanie czy lżejszy obiad.
Maślankowe placki z salsą.
Placki:
- 2 jaja
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Salsa:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- 1 ogórek zielony mały
- 1 ogórek kiszony
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy
- sól morska
- grys chili
Do podania:
Salsa:
- Pokroiłam w drobną kostkę wszystkie warzywa oprócz awokado, które z kolei pokroiłam w większą kostkę, chyba że jest bardzo dojrzałe to rozgniećcie widelcem.
- Wymieszałam wszystkie składniki z solą, octem i oliwą i grysem chili, odstawiłam.
Placki:
- Jaja zmiksowałam z maślanką, kurkumą.
- Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i sodą, dodałam do jaj, zmiksowałam.
- Na niewielkiej ilości oleju smażyłam nieduże placki z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam je na ręczniku papierowym.
- Podałam placki z salsą z warzyw.
- Ser pokroiłam w plastry i podałam do dania.
Przepis własny
2 komentarze
Takich placuszków jeszcze nie jadłam, a ustkę uwielbiam.
OdpowiedzUsuńCzas nadrobić Claudio ten nietakt, są pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.