Szybki, pyszny, aromatyczny makaron dziś na talerzu.
Przepis na niego zaczerpnęłam z książki Jamiego Olivera "Superfood na co dzień".
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Makaron z pomidorami, bakłażanem i ricottą.
- 2 małe bakłażany
- 1 - 2 papryczki chili
- 40 g pinioli
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek/doniczka świeżej bazylii
- oliwa
- 2 puszki pomidorów śliwkowych - po 400 g
- 300 g razowego makaronu fusilli
- 200 g ricotty
- 10 g parmezanu
- Bakłażany przekroiłam wzdłuż na połówki, umieściłam je w parowarze skórką do góry, włożyłam też papryczki chili.
- Parowałam 25 minut.
- Chili włożyłam do miseczki i przykryłam.
- Uprażyłam piniole na suchej patelni a jak przestygły lekko je utłukłam w moździerzu.
- Go dużego garnka włożyłam drobno posiekane łodyżki bazylii oraz pokrojony w plasterki czosnek.
- Dodałam łyżkę oliwy i smażyłam aż czosnek zrobił się złoty.
- Wlałam do garnka pomidory, wlałam 2 puszki wody i gotowałam 30 minut.
- Objętość sosu musi zmniejszyć się o połowę.
- Po 20 minutach dodałam posiekane bakłażany.
- Chili obrałam i posiekałam, dodałam do garnka, dodałam także posiekane liście bazylii.
- Ugotowałam makaron al'dente, odcedziłam i wrzuciłam do sosu.
- Wymieszałam a potem dodałam ricottę i ponownie wymieszałam.
- Na talerzu posypałam makaron piniolami, listkami bazylii i startym parmezanem.
Przepis Jamie Oliver
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.