środa, 1 marca 2023

Makaron z aromatycznym kalafiorem i porem

Jak szybko i sprawnie można ugotować obiad?, no już spieszę aby wyjaśnić.
Trzeba mieć kalafiora i przydałby się także duży por, fajny makaron oraz ser.
Miałam makaron Trofie Multicolore z dodatkiem szpinaku, buraka, kurkumy i czarnej marchwi oraz ser półtwardy podpuszczkowy, dojrzewający z mleka krowiego, koziego i owczego.
Wybór sera jest oczywiście dowolny, byleby był dojrzewający natomiast jeśli uda się zakupić ten konkretny bez nazwy ale ze smakiem to będzie jeszcze lepiej.
Zapraszam do gotowania.
Makaron z kalafiorem.

Składniki:
  • 250 g makaronu Trofie Multicolore
  • 1 mały kalafior
  • 1 duży por
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mielonej kozieradki
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oleju arachidowego + 2 do smażenia
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka grys chili
  • natka pietruszki do posypania
  • 100 g sera półtwardego podpuszczkowego dojrzewającego
Przygotowanie dania:
  • Kalafiora podzieliłam na różyczki, łodygę posiekałam, wrzuciłam do miski.
  • Kozieradkę, kmin, paprykę i grys chili wymieszałam i wsypałam do kalafiora, dodałam olej i dokładnie wmieszałam przyprawy w różyczki.
  • Pora pokroiłam w plasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam pora, jakieś 3 minuty.
  • Teraz dodałam kalafiora, smażyłam 5 minut, wlałam bulion, przykryłam i gotowałam 5 minut.
  • Teraz odkryłam patelnię i jeszcze smażyłam aby kalafior był miękki ale nadal chrupiący.
  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i wymieszałam z kalafiorem.
  • Ser pokroiłam w maleńką kosteczkę i wrzuciłam do dania, wymieszałam i od razu podałam.
  • Posypałam na talerzu natką pietruszki.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Nad Łyną w Dobrym Mieście woj. warmińsko - mazurskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger