Jak szybko i sprawnie można ugotować obiad?, no już spieszę aby wyjaśnić.
Trzeba mieć kalafiora i przydałby się także duży por, fajny makaron oraz ser.
Miałam makaron Trofie Multicolore z dodatkiem szpinaku, buraka, kurkumy i czarnej marchwi oraz ser półtwardy podpuszczkowy, dojrzewający z mleka krowiego, koziego i owczego.
Wybór sera jest oczywiście dowolny, byleby był dojrzewający natomiast jeśli uda się zakupić ten konkretny bez nazwy ale ze smakiem to będzie jeszcze lepiej.
Zapraszam do gotowania.
Makaron z kalafiorem.
- 250 g makaronu Trofie Multicolore
- 1 mały kalafior
- 1 duży por
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka mielonej kozieradki
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki oleju arachidowego + 2 do smażenia
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka grys chili
- natka pietruszki do posypania
- 100 g sera półtwardego podpuszczkowego dojrzewającego
- Kalafiora podzieliłam na różyczki, łodygę posiekałam, wrzuciłam do miski.
- Kozieradkę, kmin, paprykę i grys chili wymieszałam i wsypałam do kalafiora, dodałam olej i dokładnie wmieszałam przyprawy w różyczki.
- Pora pokroiłam w plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam pora, jakieś 3 minuty.
- Teraz dodałam kalafiora, smażyłam 5 minut, wlałam bulion, przykryłam i gotowałam 5 minut.
- Teraz odkryłam patelnię i jeszcze smażyłam aby kalafior był miękki ale nadal chrupiący.
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i wymieszałam z kalafiorem.
- Ser pokroiłam w maleńką kosteczkę i wrzuciłam do dania, wymieszałam i od razu podałam.
- Posypałam na talerzu natką pietruszki.
Przepis własny
2 komentarze
Uwielbiam makarony. Z kalafiorem jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńJest pyszny więc polecam, popróbuj Kingo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.