Nazwa dość długa a przepis krótki, robi się szybko.
Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Italia do zjedzenia".
Przepis na ten makaron tak właściwie pochodzi z książki Sophii Loren, bo tam go umieściła po tym jak Gary Grant ugotował jej to danie.
Wręcz oskarowa historia.
W oryginale jako makaron pracuje spaghetti u mnie tagliatelle.
Makaron z sosem pomidorowym.
- 500 g długiego makaronu - u mnie tagliatelle
- 1200 dojrzałych pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 laska cynamonu lub 4 szczypty
- 20 liści laurowych
- sól morska
- papryczka peperoncino
- 2 łyżki oliwy
- Cebulę drobno posiekałam i podsmażyłam na oliwie.
- Pomidory obrałam ze skóry i drobno pokroiłam.
- Gdy cebula się zeszkliła wrzuciłam na patelnię pomidory i liście laurowe i smażyłam na średnim ogniu ok. 15 minut.
- Cynamon w laskach należy dodać razem z liśćmi, ten mielony na koniec.
- Sos powinien w czasie gotowania zmniejszyć swoją objętość i zgęstnieć.
- Doprawiłam sos solą i wyjęłam liście bo jak pisze Bartek liście suszone nadają potrawie goryczy a świeże zostawione zbyt długo również.
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i wrzuciłam do sosu, wymieszałam.
- Podałam od razu.
Przepis kuchni włoskiej
4 komentarze
Często robię tagliatelle z sosem pomidorowym ale nigdy nie dodawałam cynamonu i liścia laurowego.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować.
Pozdrawiam:)
Nadają daniu to coś, wypróbuj Lusiu koniecznie. Pozdrawiam
UsuńKolejny przepis z tej książki, który muszę wypróbować, i pewnie nie ostatni.
OdpowiedzUsuńOj tak, pewnie i mój nie ostatni. Pozdrawiam Karolino
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.