czwartek, 9 marca 2023

Makaron con L'alloro czyli makaron z sosem pomidorowym z wawrzynem i cynamonem

Nazwa dość długa a przepis krótki, robi się szybko. 
Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Italia do zjedzenia".
Przepis na ten makaron tak właściwie pochodzi z książki Sophii Loren, bo tam go umieściła po tym jak Gary Grant ugotował jej to danie.
Wręcz oskarowa historia.
W oryginale jako makaron pracuje spaghetti u mnie tagliatelle.
Makaron z sosem pomidorowym.

Składniki: 4 porcje
  • 500 g długiego makaronu - u mnie tagliatelle
  • 1200 dojrzałych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 laska cynamonu lub 4 szczypty
  • 20 liści laurowych
  • sól morska
  • papryczka peperoncino
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie makaronu:
  • Cebulę drobno posiekałam i podsmażyłam na oliwie.
  • Pomidory obrałam ze skóry i drobno pokroiłam.
  • Gdy cebula się zeszkliła wrzuciłam na patelnię pomidory i liście laurowe i smażyłam na średnim ogniu ok. 15 minut.
  • Cynamon w laskach należy dodać razem z liśćmi, ten mielony na koniec.
  • Sos powinien w czasie gotowania zmniejszyć swoją objętość i zgęstnieć.
  • Doprawiłam sos solą i wyjęłam liście bo jak pisze Bartek liście suszone nadają potrawie goryczy a świeże zostawione zbyt długo również.
  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i wrzuciłam do sosu, wymieszałam.
  • Podałam od razu.
Smacznego
Przepis kuchni włoskiej
"Podróże małe i duże"
Tulipany

4 komentarze

  1. Często robię tagliatelle z sosem pomidorowym ale nigdy nie dodawałam cynamonu i liścia laurowego.
    Muszę wypróbować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny przepis z tej książki, który muszę wypróbować, i pewnie nie ostatni.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger