To danie kuchni indyjskiej zaskoczyło mnie sowim pięknym aromatem bo że smak będzie znakomity to się spodziewałam.
Warto sobie kiedyś taki obiad zrobić i delektować się smakami i fakturami.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Krewetki z papryką i pomidorami.
- 30 dużych mrożonych krewetek
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm korzenia imbiru
- 2 duże cebule
- 1 łyżeczka ziarenek kolendry
- 1 łyżeczka ziaren kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 papryczki chili
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 3 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki śmietany 18 %
- listki kolendry
- Krewetki rozmroziłam, oczyściłam i zdjęłam pancerzyki.
- Do woka wlałam olej, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, oraz pokrojone w piórka cebule.
- Dodałam wszystkie przyprawy i smażyłam 5 minut.
- Następnie dodałam pokrojone w ósemki pomidory, papryki pokrojone w paski, posiekane chili i miód.
- Mieszałam i smażyłam kolejne 5 minut.
- Do woka wrzuciłam krewetki i na dużym ogniu smażyłam 5 minut.
- Wlałam do woka śmietanę, zagotowałam i chwilę gotowałam.
- Wyłożyłam na talerze, posypałam kolendrą i podałam z trójkątami tortilli.
Przepis z książki "Czas na Azję"
4 komentarze
Kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej aromatycznych kuchni na świecie. Zawsze warto spróbować przynajmniej kilku jej potraw. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.
To prawda a ja kocham aromaty na talerzu. Kuchni indyjskiej dania polecam każdemu.
UsuńNie próbowałam jeszcze krewetek duszonych
OdpowiedzUsuńOla warto spróbować.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.