To jedno z pyszniejszych dań ostatnimi czasy.
Tak nielubiana przez wielu brukselka jest słodka i pachnąca, świeżo wędzony pstrąg pasuje tutaj idealnie.
Zapraszam do skosztowania dania, będziecie zachwyceni.
Curry z brukselką.
Składniki:
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 200 g brukselki
- 1 szklanka nerkowców
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 żółta papryka
- 1 pstrąg wędzony
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 300 g pasty pomidorowo - paprykowej
- 400 g kremu kokosowego
- 1 łyżeczka curry czerwonego indyjskiego - proszek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka grysu chili
- sok z 1/2 cytryny
- 2 - 4 łyżki natki pietruszki
- sól morska
- Nerkowce dzień wcześniej wieczorem namoczyłam a rano gotowałam je z kurkumą przez 20 minut, odcedziłam.
- Szalotkę pokroiłam w półplasterki, czosnek posiekałam, paprykę pokroiłam w paski.
- Obrałam pstrąga ze skóry i oddzieliłam od ości, podzieliłam na mniejsze kawałki.
- Na oleju podsmażyłam proszek curry, kmin 30 sekund, dodałam szalotkę, czosnek i smażyłam minutę.
- Dodałam paprykę i smażyłam minutę.
- Włożyłam pastę pomidorowo - paprykową np. lutenicę i dodałam krem kokosowy.
- Zagotowałam, dodałam nerkowce i brukselkę.
- Gotowałam 10 minut pod przykryciem.
- Na koniec doprawiłam do smaku sokiem z cytryny, grysem z chili i solą.
- Na misce posypałam natką pietruszki i ułożyłam kawałki ryby.
Przepis kuchni indyjskiej własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.