niedziela, 19 marca 2023

Curry z brukselką i wędzonym pstrągiem

To jedno z pyszniejszych dań ostatnimi czasy.
Tak nielubiana przez wielu brukselka jest słodka i pachnąca, świeżo wędzony pstrąg pasuje tutaj idealnie.
Zapraszam do skosztowania dania, będziecie zachwyceni.
Curry z brukselką.


Składniki:
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g brukselki
  • 1 szklanka nerkowców
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 żółta papryka
  • 1 pstrąg wędzony
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 300 g pasty pomidorowo - paprykowej
  • 400 g kremu kokosowego
  • 1 łyżeczka curry czerwonego indyjskiego - proszek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka grysu chili
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 - 4 łyżki natki pietruszki
  • sól morska

Przygotowanie curry:
  • Nerkowce dzień wcześniej wieczorem namoczyłam a rano gotowałam je z kurkumą przez 20 minut, odcedziłam.
  • Szalotkę pokroiłam w półplasterki, czosnek posiekałam, paprykę pokroiłam w paski.
  • Obrałam pstrąga ze skóry i oddzieliłam od ości, podzieliłam na mniejsze kawałki.
  • Na oleju podsmażyłam proszek curry, kmin 30 sekund, dodałam szalotkę, czosnek i smażyłam minutę.
  • Dodałam paprykę i smażyłam minutę.
  • Włożyłam pastę pomidorowo - paprykową np. lutenicę i dodałam krem kokosowy.
  • Zagotowałam, dodałam nerkowce i brukselkę.
  • Gotowałam 10 minut pod przykryciem.
  • Na koniec doprawiłam do smaku sokiem z cytryny, grysem z chili i solą.
  • Na misce posypałam natką pietruszki i ułożyłam kawałki ryby.

Smacznego
Przepis kuchni indyjskiej własny
"Podróże małe i duże"
Jesień

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger