Balti jest nazwą stalowego woka z płaskim dnem pochodzącego w północnych Indii.
Danie pochodzi z kuchni indyjskiej.
Jest bardzo aromatyczne, smakuje wybornie i podałam je z podpiekanymi tortillami.
Polecam do wypróbowania.
Balti Masala z orzeszkami.
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 240 g passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 3 kolorowe papryki
- 300 g ugotowanej ciecierzycy
- 150 g sera paneer
- 100 g orzeszków ziemnych niesolonych
- 125 ml wody
- 40 ml śmietany 18 %
- 1 łyżka masła
- 4 tortille
- Cebulę pokroiłam w kostkę, posiekałam czosnek, starłam na tarce imbir.
- Do garnka wlałam olej i dodałam cebulę, czosnek i imbir.
- Smażyłam 2 minuty i wlałam passatę, dodałam wszystkie przyprawy, gotowałam pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
- Dodałam teraz pokrojone w paski papryki, ugotowaną ciecierzycę i pokrojony w kostkę ser paneer.
- W moździerzu utłukłam orzeszki ziemne i wsypałam do sosu, wlałam wodę i gotowałam jeszcze 8 - 10 minut bez przykrycia.
- Na koniec dodałam śmietanę i masło, nie gotowałam.
- Tortille podpiekłam na suchej patelni i podałam do balti masala.
- Posypałam na półmisku orzeszkami.
Przepis z książki "Czas na Azję"
2 komentarze
Pyszna propozycja. Kiedyś robiłam Balti Masala z ciecierzycą, również polecam. :)
OdpowiedzUsuńDroga Magdo a z czym jest moje Balti Masala? czytałaś przepis? Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.