Lubię takie szybkie zupy nad którymi długo stać nie trzeba ale smak i zapach powala.
Nad dzisiejszą zupę nie trzeba ani stać ani pilnować ani długo krajać, siekać, ona sama się prawie zrobi, no prawie 😉
Makaron Udon zakupiłam w Kuchniach Świata gotowy, miałam mix owoców morza i koniecznie dodajcie zieloną paprykę, ona nadaje jedynego i niepowtarzalnego smaku.
Wszystkie składniki można nabyć w Kuchniach Świata stacjonarnie lub online.
Jak już wszystko zgromadzicie to będzie błyskawicznie.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Zupa z owocami morza.
Składniki:- 200 g gotowego makaronu Udon
- 400 g mieszanki owoców morza - kałamarnice, omułki, krewetki, płaskołaz trójkątny
- 1 źdźbło trawy cytrynowej
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka czerwonego curry
- sok z limonki do smaku
- 1 łyżka czerwonego curry - proszek
- 200 g grzybów słomkowych
- 2 małe kłącza kurkumy
- 4 liście limonki kafir
- oliwa
- sól morska
- 1 zielona papryka
- 250 ml bulionu miso
- kolendra do posypania
- puszka - 400 ml mleczka kokosowego
- Pokroiłam w paski zieloną paprykę, czosnek w plasterki a szalotkę w kosteczkę.
- Grzyby słomkowe miałam z puszki, przekroiłam każdy na połówki.
- Trawę cytrynową stłukłam tłuczkiem do mięsa.
- W garnku rozgrzałam oliwę i dodałam trawę cytrynową, listki limonki kafir, szalotkę, czosnek, wyszorowane korzonki kurkumy i smażyłam ciągle mieszając 2 minuty.
- Teraz dodałam paprykę, smażyłam 2 minuty.
- Wlałam bulion, mleczko kokosowe, dodałam owoce morza, proszek curry, grzyby słomkowe i gotowałam 5 minut.
- Potem doprawiłam solą i sokiem z limonki do smaku.
- Na koniec makaron wrzuciłam do zupy aby się ugrzał i wlałam zupę na talerze, posypałam kolendrą.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.