Adżapsandali w dosłownym słowa znaczeniu to "chaos", "bałagan".
Danie porównywalne do ratatouille tylko przyprawy inne a w garnku same smakołyki.
Polecam gorąco, spróbujcie gruzińskiej wersji.
Adżapsandali z ciecierzycą.
- 1 duża cebula
- 1 bakłażan ok. 300 g
- 350 g obranych ziemniaków
- 1/2 zielonej papryczki chili
- 500 g siekanych pomidorów z puszki lub 700 g świeżych
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka liści posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól morska
- 1 łyżka oleju do smażenia
- Cebulę posiekałam, bakłażana pokroiłam w plastry, ziemniaki pokroiłam w plastry ok. 1 cm grubości, posiekałam chili.
- Na dużej patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę, potem dodałam bakłażana i ziemniaki i smażyłam ok. 8 minut.
- Teraz dodałam chili, pomidory z puszki oraz wlałam ok. 1.2 szklanki wody.
- Gotowałam pod przykryciem ok. 20 minut aby warzywa zmiękły i były kremowe.
- Na koniec dodałam ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła i sól do smaku.
- Gotowałam jeszcze 3 minuty i przełożyłam do miseczek.
Przepis kuchni gruzińskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.