wtorek, 21 marca 2023

Adżapsandali z ciecierzycą

Adżapsandali w dosłownym słowa znaczeniu to "chaos", "bałagan".
Danie porównywalne do ratatouille tylko przyprawy inne a w garnku same smakołyki.
Polecam gorąco, spróbujcie gruzińskiej wersji.
Adżapsandali z ciecierzycą.
Składniki: 2 porcje
  • 1 duża cebula
  • 1 bakłażan ok. 300 g
  • 350 g obranych ziemniaków 
  • 1/2 zielonej papryczki chili
  • 500 g siekanych pomidorów z puszki lub 700 g świeżych
  • 200 g ugotowanej  ciecierzycy 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka liści posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól morska
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie dania:
  • Cebulę posiekałam, bakłażana pokroiłam w plastry, ziemniaki pokroiłam w plastry ok. 1 cm grubości, posiekałam chili.
  • Na dużej patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę, potem dodałam bakłażana i ziemniaki i smażyłam ok. 8 minut.
  • Teraz dodałam chili, pomidory z puszki oraz wlałam ok. 1.2 szklanki wody.
  • Gotowałam pod przykryciem ok. 20 minut aby warzywa zmiękły i były kremowe.
  • Na koniec dodałam ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła i sól do smaku.
  • Gotowałam jeszcze 3 minuty i przełożyłam do miseczek.
Smacznego
Przepis kuchni gruzińskiej
"Podróże małe i duże"
Ketmia syryjska

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger