Szybkie i pyszne danie dziś na talerzu.
Dużo warzyw bo i brokuł i fasolka szparagowa i kapusta pekińska, chrupiące orzeszki do zwieńczenia dania.
Zapraszam na przepyszną chińszczyznę.
Tofu z makaronem i warzywami.
- 180 g tofu naturalnego
- 100 g fasolki szparagowej
- 1/2 brokuła
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 marchewka
- 1/2 średniego pora
- 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej
- 1 pęczek dymki
- garść orzechów ziemnych
- olej z pestek winogron
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
- 200 g makaronu pad thai
- 1/2 szklanki wody
- Wszystkie składniki wymieszałam z wodą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawiłam.
Przygotowanie dania:
- Papryki pokroiłam w paseczki, tofu w kostkę.
- Brokuła podzieliłam na różyczki, łodygę posiekałam.
- Fasolkę pokroiłam na dwa kawałki.
- Pora pokroiłam w plastry, marchewkę w paseczki.
- Dymkę, część bez szczypioru posiekałam a szczypior pokroiłam na skośne kawałki.
- Na patelni rozgrzałam olej z pestek winogron i smażyłam po 2 minuty wkładając każde następne warzywo.
- Najpierw podsmażyłam tofu, zdjęłam z patelni.
- Zaczęłam od marchewki, porem por, fasolka, papryka, brokuł, kapusta pekińska i smażyłam aż warzywa zmiękły.
- Dodałam orzeszki, smażyłam 2 minuty.
- Makaron zalałam wrzącą, słoną wodą i odstawiłam pod przykryciem na 10 minut.
- Potem odcedziłam i wrzuciłam do usmażonych warzyw.
- Dodałam tofu i smażyłam 3 minuty.
- Teraz wlałam sos, wymieszałam i gotowałam jeszcze 4 - 5 minut.
- Posypałam posiekanym szczypiorem.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.