Pyszna, piękna, chrupiące ciasto, kremowy środek, taka jest Tarta de Manzana.
Tarta pochodzi z Hiszpanii, jest taką ichniejszą szarlotką.
Ciasto jest szybkie w wykonaniu, proste w wykonaniu i warto się pokusić żeby spróbować tych hiszpańskich smaków.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Tarta z jabłkami.
Ciasto:
- 100 g cukru - dałam ksylitol
- 200 g masła
- 300 g mąki tortowej - dałam pszenną pełnoziarnistą
Krem:
- 4 żółtka
- 500 ml mleka
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 100 g cukru - dałam 80 g ksylitolu
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- 3 jabłka pokrojone w cienkie plasterki
- cukier puder do posypania
- Z podanych składników czy to ręcznie czy przy użyciu robota zagniotłam szybko kruszonkę.
- Wysypałam ją do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
- Palcami do dna docisnęłam kruszonkę i utworzyłam brzeg, tak z 1,5 cm.
- Piekłam spód w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
Przygotowanie kremu:
- 400 ml mleka wlałam do garnka i postawiłam na ogniu aby się zagotowało.
- W tym czasie resztę mleka wymieszałam ze skrobią, żółtkami i ksylitolem.
- Jak mleko zaczęło się gotować, zdjęłam z ognia, wlałam mieszankę z cukrem i z powrotem postawiłam na ogniu.
- Ciągle mieszałam aż powstał kremowy budyń.
- Krem wylałam na podpieczony spód, wyrównałam wierzch.
- Jabłka pokroiłam na ćwiartki a potem na plasterki i ułożyłam na wierzchu kremu lekko je wciskając.
- Piekłam jeszcze 20 - 25 minut w temperaturze 180 C.
- Posypałam cukrem pudrem z ksylitolu.
Przepis z książki Bartka Kieżuna "Hiszpania do zjedzenia"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.