wtorek, 7 lutego 2023

Tacos z tofucznicą

Danie iście wegańskie, pyszne, pachnące, pożywne i odżywcze.
Taki jeden placek i gęba się śmieje a brzuch raduje.
Przepis na danie pochodzi z książki "Thung Kitchen. Gotowanie bez zbędnego pieprzenia".
Tofucznica w tortilli.

Składniki:
  • 1 mały brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki jalapeno
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 - 3 łyżeczki sosu sojowego tamari
  • 1 kostka twardego tofu - 180 g
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1/3 szklanki płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki ulubionego ostrego sosu - u mnie Sriracha
  • 8 kukurydzianych lub pszennych tortilli
  • natka pietruszki
Przygotowanie śniadania:
  • Brokuła posiekałam tak aby wyszły 2 szklanki.
  • Posiekałam drobno paprykę i paprykę.
  • Marchew wyszorowałam i starłam na tarce o dużych oczkach.
  • Czosnek i jalapeno bez pestek posiekałam.
  • Wymieszałam ze sobą kumin, oregano, chili, odstawiłam.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam cebulę i smażyłam 5 minut aż się zrumieni.
  • Teraz dodałam posiekane brokuły i paprykę i smażyłam kolejne 4 minuty.
  • Dorzuciłam czosnek i jalapeno i smażyłam 30 sekund.
  • Odcedziłam tofu, odcisnęłam i wkruszyłam je na patelnię.
  • Tofu z warzywami smażyłam 3 minuty.
  • Jeśli na patelni jest za sucho wystarczy dodać odrobinę wody.
  • Teraz wlałam sos sojowy, sok z cytryny, wymieszałam.
  • Na koniec wrzuciłam mieszankę przypraw, startą marchewkę i płatki drożdżowe, smażyłam jakieś 3 minuty.
  • Doprawiłam sosem sriracha.
  • Tortille podgrzałam na suchej patelni i nałożyłam tofucznicę
  • Posypałam natką pietruszki.
Smacznego
Przepis kuchni wegańskiej
"Podróże małe i duże"
Baszta "Bocianie Gniazdo" w Dobrym Mieście woj. warmińsko - mazurskie 

6 komentarze

  1. WOW! Świetny przepis! Na pewno go wykorzystam!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa opcja dla wegan i miłośników tofu. Wygląda smacznie i proste w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie właśnie jest, a to nie tylko dla wegan, wszyscy ze smakiem spróbują i niech się zajadają.

      Usuń
  3. Z tortillą można zawsze coś pysznego stworzyć. Danie w sam raz na szybką kolację. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger