Autorzy książki "Palestyna" Sami Tamimi i Tara Wigley napisali że danie to jest uzależniające i ja te słowa potwierdzam.
Kremowa ale lekko jeszcze chrupiąca soczewica, migdały i tahini, to już brzmi znakomicie ale jeszcze jest smażona, chrupiąca cebulka, bardzo aromatyczna.
Danie jest petardą i choć jego przeznaczenie jest jako dodatek do mięs czy grillowanych warzyw to my zajadaliśmy samo i nie mogliśmy się oderwać od talerzy.
Soczewica z tahini.
- 350 g zielonej soczewicy
- 60 g tahini
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 duże zielone papryczki chili
- 60 ml soku z cytryny
- 2 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 60 g uprażonych płatków migdałowych
- 15 g posiekanych liści natki pietruszki
- sól morska
- 60 ml oliwy
- 1/2 papryki słodkiej w proszku
Smażona cebulka:
- 400 ml oleju słonecznikowego
- 2 duże cebule ok. 300 g
- 1 i 1/2 skrobi kukurydzianej
- Cebulę przekroiłam na połówki a potem na cienkie plasterki.
- Wymieszałam ja ze skrobią kukurydzianą.
- Na patelnię wlałam olej tak na 2 cm wysokości, rozgrzałam go i smażyłam cebulę na 2 - 3 razy po ok. 8 - 14 minut, tak aby była złota i chrupiąca.
- Osączyłam ją na ręczniku papierowym i lekko posoliłam.
Przygotowanie dania:
- Soczewicę namoczyłam godzinę wcześniej w zimnej wodzie.
- Gotowałam potem soczewicę ok. 10 - 15 minut.
- Gdy soczewica będzie miękka ale jeszcze nie rozpadała się odcedziłam ją i przepłukałam zimną wodą.
- Osączyłam ją na sicie, przełożyłam na talerz i wymieszałam z tahini, posiekaną, zieloną chili, posiekanym czosnkiem,, sokiem z cytryny, kminem rzymskim i łyżeczką soli.
- W dużej misce wymieszałam podprażone płatki migdałowe, 3/4 uprażonej cebuli, posiekaną natkę.
- Na dnie talerza ułożyłam cebulkę z natką i płatkami, na niej soczewica i na wierzchu posypałam pozostałą cebulką, oprószyłam słodką papryką i skropiłam oliwą.
Przepis kuchni palestyńskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.