Nam bardzo przypadł do gustu.
Danie kuchni tajskiej, można podawać z ryżem albo jak ktoś woli, zajadać samo.
Kurczak z nerkowcami.
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 średnia czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 papryczka chili
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 90 g nerkowców
- szczypior z 1 dymki
Sos:
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 100 ml zimnej wody
- 1 łyżka mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- Na rozgrzanym oleju sezamowym podsmażyłam posiekany drobno czosnek.
- Dodałam sos sojowy i cukier i mieszałam aż się rozpuścił.
- Wlałam 50 ml wody i zagotowałam.
- Mąkę wymieszałam z pozostałą wodą i wlałam na patelnię, mieszając aby nie zrobiły się grudki.
- Wtedy dodałam sos sojowy ciemny, zagotowałam i odstawiłam.
Przygotowanie kurczaka:
- Cebulę pokroiłam w ósemki, paprykę pokroiłam w paski, papryczkę chili przekroiłam wzdłuż.
- Jeśli lubicie ostre potrawy zostawcie ją z nasionkami, jeśli nie nasionka usuńcie.
- Na oleju, na drugiej patelni podsmażyłam cebulę przez jakieś 3 minuty.
- Dodałam paprykę i papryczkę chili i smażyłam aż warzywa zmiękły, zdjęłam z patelni.
- Teraz pokroiłam kurczaka w paski i podsmażyłam na patelni po warzywach, aż się zrumienił.
- Wlałam sos sojowy i rybny, nerkowce i smażyłam 5 minut.
- Dodałam podsmażone warzywa i wlałam sos, gotowałam jeszcze 2 minuty.
- Na półmisku posypałam posiekanym szczypiorem.
Przepis z książki "Czas na Azję"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.