Będzie szybko, pysznie i zdrowo.
Dania z udziałem kimchi są pyszne i zdrowe i warto je zajadać i używać do potraw.
Warto je także zajadać samo, jeśli lubicie kiszonki.
Do dzisiejszego dania użyłam karkówki wieprzowej i choć jest to mięso poprzerastane tłuszczem smakuje wybornie bo tłuszcz nadaje niepowtarzalnego smaku daniu.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Kimchi z mięsem.
- 200 g karkówki wieprzowej
- 200 g kimchi dobrze ukiszonego
- 4/5 pokrojonego w słupki pora
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- olej do smażenia
- kuskus perłowy do podania
- Mięso pokroiłam na cienkie plastry i podsmażyłam na rozgrzanym oleju.
- Smażyłam aż mięso dobrze się zrumieniło na dużym ogniu.
- Dodałam posiekane kimchi i pora i smażyłam ok. 5 minut.
- Dodałam cukier, olej sezamowy i jeszcze minutę smażyłam.
- Podałam z kuskusem perłowym.
Przepis z książki "Korea" Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim
4 komentarze
Kimchi to jedna z moich ulubionych kiszonek i cieszę się, że można ją wykorzystać w różnych potrawach. Dzięki temu można wprowadzić odrobinę koreańskiego smaku do codziennych posiłków.
OdpowiedzUsuńTo prawda, ja kimchi uwielbiam i często "wciskam" je do różnych dań aby potem cieszyć się pysznym obiadem.
UsuńAch jakże chciałabym miec taką osobistą kucharkę:):) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Pat. Nie każdy może mieć taką osobistą kucharkę ale niech każdy się stara.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.