poniedziałek, 27 lutego 2023

Smażone kimchi z mięsem - Kimchi bokkeum

Będzie szybko, pysznie i zdrowo.
Dania z udziałem kimchi są pyszne i zdrowe i warto je zajadać i używać do potraw.
Warto je także zajadać samo, jeśli lubicie kiszonki.
Do dzisiejszego dania użyłam karkówki wieprzowej i choć jest to mięso poprzerastane tłuszczem smakuje wybornie bo tłuszcz nadaje niepowtarzalnego smaku daniu.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Kimchi z mięsem.

Składniki:
  • 200 g karkówki wieprzowej
  • 200 g kimchi dobrze ukiszonego
  • 4/5 pokrojonego w słupki pora
  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • olej do smażenia
  • kuskus perłowy do podania
Przygotowanie dania:
  • Mięso pokroiłam na cienkie plastry i podsmażyłam na rozgrzanym oleju.
  • Smażyłam aż mięso dobrze się zrumieniło na dużym ogniu.
  • Dodałam posiekane kimchi i pora i smażyłam ok. 5 minut.
  • Dodałam cukier, olej sezamowy i jeszcze minutę smażyłam.
  • Podałam z kuskusem perłowym.
Smacznego
Przepis z książki "Korea" Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim
"Podróże małe i duże"
Makowe łąki

4 komentarze

  1. Kimchi to jedna z moich ulubionych kiszonek i cieszę się, że można ją wykorzystać w różnych potrawach. Dzięki temu można wprowadzić odrobinę koreańskiego smaku do codziennych posiłków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ja kimchi uwielbiam i często "wciskam" je do różnych dań aby potem cieszyć się pysznym obiadem.

      Usuń
  2. Ach jakże chciałabym miec taką osobistą kucharkę:):) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam Pat. Nie każdy może mieć taką osobistą kucharkę ale niech każdy się stara.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger