No jeszcze kilka składników będzie potrzebne ale szybko je kupicie.
Sałatka jest przepyszna, chrupiące pestki granatu dopełniają całości.
Będziecie zadowoleni.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Sałatka z tuńczykiem i łososiem.
Składniki:- 100 g roszponki
- 4 ogórki konserwowe
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 1 puszka - 120 g tuńczyka w sosie własnym wędzonego z oregano i cytryną
- 120 g łososia wędzonego na zimno
- 1 cebula dymka
- pestki z 1 granatu
Dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu z czerwonych winogron
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- Przecisnęłam przez praskę czosnek, włożyłam do małego słoiczka.
- Dodałam pozostałe składniki, zakręciłam słoik i potrząsałam aż zrobiła się emulsja.
Przygotowanie sałatki:
- Wydłubałam pestki z granatu.
- Awokado pokroiłam na półplastry.
- Ogórki konserwowe w skośne plastry.
- Dymkę posiekałam razem ze szczypiorem.
- Oliwki osączyłam, można przekroić na połówki.
- Na talerzu ułożyłam roszponkę, na niej porwanego na kawałki łososia, osączonego tuńczyka, porozrzucałam oliwki, położyłam awokado, plastry ogórków, lekko przemieszałam i polałam sosem.
- Na koniec posypałam pestkami granatu.
Przepis własny
2 komentarze
Nie jadłam nigdy takiej sałatki. Z chęcią wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńTak Ewelino, zasmakuje Tobie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.