poniedziałek, 13 lutego 2023

Sałatka z tuńczykiem i łososiem

Trzeba mieć tuńczyka z puszki i wędzonego na zimno łososia aby wyczarować tę pyszną sałatkę.
No jeszcze kilka składników będzie potrzebne ale szybko je kupicie.
Sałatka jest przepyszna, chrupiące pestki granatu dopełniają całości.
Będziecie zadowoleni.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Sałatka z tuńczykiem i łososiem.
Składniki:
  • 100 g roszponki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 1 puszka - 120 g tuńczyka w sosie własnym wędzonego z oregano i cytryną
  • 120 g łososia wędzonego na zimno
  • 1 cebula dymka 
  • pestki z 1 granatu
Dressing:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu z czerwonych winogron
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
Przygotowanie sosu:
  • Przecisnęłam przez praskę czosnek, włożyłam do małego słoiczka.
  • Dodałam pozostałe składniki, zakręciłam słoik i potrząsałam aż zrobiła się emulsja.
Przygotowanie sałatki:
  • Wydłubałam pestki z granatu.
  • Awokado pokroiłam na półplastry.
  • Ogórki konserwowe w skośne plastry.
  • Dymkę posiekałam razem ze szczypiorem.
  • Oliwki osączyłam, można przekroić na połówki.
  • Na talerzu ułożyłam roszponkę, na niej porwanego na kawałki łososia, osączonego tuńczyka, porozrzucałam oliwki, położyłam awokado, plastry ogórków, lekko przemieszałam i polałam sosem.
  • Na koniec posypałam pestkami granatu.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Baligrodzie woj. podkarpackie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger