niedziela, 26 lutego 2023

Podpłomyki z serem i jalapeno

Jak nie masz co zjeść na śniadanie to szybko przyrządzisz takie oto podpłomyki.
Robi się je bardzo szybko i smakują wybornie.
Dobór składników właściwie dowolny ale mój dzisiejszy zestaw smakuje jak żaden inny.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Podpłomyki z serem.
Składniki: 4 sztuki
Podpłomyki:
  • 200 g mąki samorosnącej
  • 8 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Dodatki:
  • 8 plastrów sera cheddar
  • 200 g sera Limburger
  • natka pietruszki
  • 2 - 3 rzodkiewki
  • marynowana jalepeno - 2 łyżki w plasterkach
  • 2 - 3 łyżki sosu Asia ananas 
Przygotowanie podpłomyków:
  • Ze składników na ciasto zagniotłam szybko elastyczne ciasto.
  • Podzieliłam je na 4 części i z każdej rozwałkowałam podłużny placuszek.
  • Podpiekałam je na suchej patelni na średnim ogniu a jak się zrumieniły i przewróciłam je na drugą stronę na każdym ułożyłam 2 plastry sera.
  • Jak ser się stopił, zdjęłam z patelni, nałożyłam plasterki rzodkiewek i jalapeno a także plasterki Limburgera, posypałam natką pietruszki, skropiłam sosem i zajadamy póki ciepłe.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Dwór w Plebance woj. kujawsko - pomorskie

2 komentarze

  1. Tak dawno nie robiłam podpłomyków... Muszę koniecznie to nadrobić. W takim wydaniu wyglądają wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger