Dziś na romantyczną kolację będzie znakomity, jakieś wino i świece i zainteresowani będą się cieszyć.
A jak nie ma z kim świętować romantycznej kolacji to zjedzcie to z mamą, tatą, bratem czy siostrą albo z przyjacielem.
Placek jest lekki i wyśmienity, będzie smakował każdemu.
Placek w cieście francuskim z warzywami.
- 1 op. ciasta francuskiego - 275 g
Nadzienie:
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały por
- 1 zielona papryka
- garść szpinaku
- 1/2 brokuła
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 g sera cheddar
- sól morska
- pieprz czarny
Dodatkowo:
- Posiekałam czosnek, marchew wyszorowałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Pora wypłukałam z piasku i drobno pokroiłam, paprykę pokroiłam w kosteczkę.
- Brokuła podzieliłam na małe różyczki, łodygę posiekałam.
- Szpinak umyłam i osuszyłam.
- Ser pokroiłam w drobną kosteczkę.
- Na oleju podsmażałam po kolei najpierw pora, 2 minuty, potem marchew, 2 minuty, patem paprykę i czosnek, znowu 2 minuty i na koniec brokuła, kolejne 2 minuty.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wlałam sos sojowy, wrzuciłam szpinak i mieszałam aż zmiękł i jeszcze minutę gotowałam, wystudziłam całkowicie.
- Rozciągnęłam ciasto francuskie i nałożyłam na nie farsz, posypałam kostkami sera jak na zdjęciu poniżej, zostawiając brzegi po bokach.
- Nałożyłam drugą połówkę ciasta na farsz, skleiłam brzeg, robiąc falbankę.
- Posmarowałam wierzch roztrzepanym żółtkiem i nożem ponakłuwałam w kilku miejscach.
- Piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
- Potem pozwoliłam mu odpocząć 10 minut i pokroiłam.
- Podałam z oliwkami.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.