Kto lubi kuchnię orientalną będzie zachwycony.
Bardzo aromatyczny placek z nadzieniem ze szpinaku wprost z Indii.
Pokochacie go na pewno i będzie gościł na stolach Waszych nie raz, nie dwa.
Paratha jest płaskim, indyjskim chlebkiem z razowej mąki pszennej, smażony na oleju lub maśle gee.
Polecam gorąco.
Paratha ze szpinakiem.
Chlebki:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki orkiszowej razowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- masło klarowane
Farsz:
- 3 średnie ziemniaki
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka garam masali
- 250 g liści szpinaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól morska
- pieprz czarny
Sos Raita:
- 1 średni ogórek zielony
- 1 cebula
- 350 g gęstego jogurtu naturalnego
- 10 listków mięty
- 3 łodyżki świeżej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- Wszystkie składniki na ciasto włożyłam do misy robota i wymieszałam a potem wyrabiałam 5 minut aż ciasto stało się elastyczne.
- Odstawiłam ciasto pod przykryciem na 30 minut aby odpoczęło.
Przygotowanie farszu:
- Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i ugniotłam na pure, odstawiłam do wystudzenia.
- Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju, dodałam posiekany czosnek, garam masalę i majeranek, smażyłam 30 sekund.
- Dodałam liście szpinaku i smażyłam aż zwiędły, dodałam sok z cytryny i ziemniaki, doprawiłam solą i pieprzem do smaku i jeszcze raz wymieszałam.
- Odstawiłam.
Przygotowanie sosu Raita:
- Ogórka obrałam ze skóry i starłam na tarce o grubych oczkach, posoliłam i zostawiłam na chwilę aby puścił sok.
- Potem odcisnęłam ogórki z soku.
- Cebulę drobno posiekałam, dodałam do ogórka.
- Posiekałam listki kolendry i mięty, dodałam do warzyw.
- Teraz dodałam jogurt i wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszałam.
Przygotowanie parathy:
- Ciasto podzieliłam na 6 części i z każdej uformowałam kulkę.
- Jeden kawałek ciasta rozwałkowałam na placek ok. 20 cm średnicy i na środku ułożyłam 1/3 nadzienia.
- Rozwałkowałam drugi kawałek ciasta i nakryłam ten z nadzieniem.
- Zlepiłam brzegi i lekko placek rozwałkowałam.
- I tak wszystkie placki.
- Piekłam placki na suchej patelni na średnim ogniu aż się zrumieniły z obu stron.
- Podałam placki posmarowane masłem klarowanym z sosem raita.
Przepis z książki "Czas na Azję"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.