czwartek, 16 lutego 2023

Paratha ze szpinakiem

Kto lubi kuchnię orientalną będzie zachwycony.
Bardzo aromatyczny placek z nadzieniem ze szpinaku wprost z Indii.
Pokochacie go na pewno i będzie gościł na stolach Waszych nie raz, nie dwa.
Paratha jest płaskim, indyjskim chlebkiem z razowej mąki pszennej, smażony na oleju lub maśle gee.
Polecam gorąco.
Paratha ze szpinakiem.

Składniki: 3 porcje
Chlebki:
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • masło klarowane
Farsz:
  • 3 średnie ziemniaki
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 250 g liści szpinaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny
Sos Raita:
  • 1 średni ogórek zielony
  • 1 cebula
  • 350 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 10 listków mięty
  • 3 łodyżki świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

Przygotowanie chlebków:
  • Wszystkie składniki na ciasto włożyłam do misy robota i wymieszałam a potem wyrabiałam 5 minut aż ciasto stało się elastyczne.
  • Odstawiłam ciasto pod przykryciem na 30 minut aby odpoczęło.
Przygotowanie farszu:
  • Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i ugniotłam na pure, odstawiłam do wystudzenia.
  • Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju, dodałam posiekany czosnek, garam masalę i majeranek, smażyłam 30 sekund.
  • Dodałam liście szpinaku i smażyłam aż zwiędły, dodałam sok z cytryny i ziemniaki, doprawiłam solą i pieprzem do smaku i jeszcze raz wymieszałam.
  • Odstawiłam.
Przygotowanie sosu Raita:
  • Ogórka obrałam ze skóry i starłam na tarce o grubych oczkach, posoliłam i zostawiłam na chwilę aby puścił sok.
  • Potem odcisnęłam ogórki z soku.
  • Cebulę drobno posiekałam, dodałam do ogórka.
  • Posiekałam listki kolendry i mięty, dodałam do warzyw.
  • Teraz dodałam jogurt i wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszałam.
Przygotowanie parathy:
  • Ciasto podzieliłam na 6 części i z każdej uformowałam kulkę.
  • Jeden kawałek ciasta rozwałkowałam  na placek ok. 20 cm średnicy i na środku ułożyłam 1/3 nadzienia.
  • Rozwałkowałam drugi kawałek ciasta i nakryłam ten z nadzieniem.
  • Zlepiłam brzegi i lekko placek rozwałkowałam.
  • I tak wszystkie placki.
  • Piekłam placki na suchej patelni na średnim ogniu aż się zrumieniły z obu stron.
  • Podałam placki posmarowane masłem klarowanym z sosem raita.

Smacznego
Przepis z książki "Czas na Azję"
"Podróże małe i duże"
Lilie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger