piątek, 3 lutego 2023

Mini pizze na spodzie z cukinii

Czasami takie lekkie przekąski dobrze robią naszym brzuchom.
Takie "mini pizze" robi się bardzo szybko a smakują obłędnie.
Do nich polecam sos czosnkowy i danie pełne się zrobiło.
Potrzebna będzie gruba cukinia, tak ok. 15 cm szerokości.
Mini pizze z cukinii.

Składniki: 2 porcje
  • 6 plastrów cukinii wysokości 1 cm
  • oliwa z oliwek
  • płatki chili
  • 6 plastrów pomidora ok. 1/2 cm grube
  • majeranek
  • oregano
  • 6 plastrów sera mimolette - ok. 100 g
  • 6 plastrów sera kaszkawał z czarnuszką - ok. 80 g
Sos czosnkowy:
  • 150 g jogurtu skyr naturalnie kremowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól morska

Przygotowanie dania:
  • Jogurt wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą, odstawiłam.
  • Cukinię pokroiłam w plastry ok. 1 cm grubości.
  • Ułożyłam je w foremce na papierze do pieczenia.
  • Skropiłam cukinię oliwą, posypałam majerankiem i płatkami chili.
  • Teraz na każdej cukinii ułożyłam plaster pomidora.
  • Posypałam pomidory oregano.
  • Najpierw ułożyłam ser mimolette a na nim ser kaszkwał.
  • Zapiekałam 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
  • Podałam z sosem czosnkowym.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kościół pw. św. Jana Chrzciciela w Miedziance woj. dolnośląskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger