Czasami takie lekkie przekąski dobrze robią naszym brzuchom.
Takie "mini pizze" robi się bardzo szybko a smakują obłędnie.
Do nich polecam sos czosnkowy i danie pełne się zrobiło.
Potrzebna będzie gruba cukinia, tak ok. 15 cm szerokości.
Mini pizze z cukinii.
- 6 plastrów cukinii wysokości 1 cm
- oliwa z oliwek
- płatki chili
- 6 plastrów pomidora ok. 1/2 cm grube
- majeranek
- oregano
- 6 plastrów sera mimolette - ok. 100 g
- 6 plastrów sera kaszkawał z czarnuszką - ok. 80 g
Sos czosnkowy:
- 150 g jogurtu skyr naturalnie kremowego
- 1 duży ząbek czosnku
- sól morska
- Jogurt wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą, odstawiłam.
- Cukinię pokroiłam w plastry ok. 1 cm grubości.
- Ułożyłam je w foremce na papierze do pieczenia.
- Skropiłam cukinię oliwą, posypałam majerankiem i płatkami chili.
- Teraz na każdej cukinii ułożyłam plaster pomidora.
- Posypałam pomidory oregano.
- Najpierw ułożyłam ser mimolette a na nim ser kaszkwał.
- Zapiekałam 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
- Podałam z sosem czosnkowym.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.