Autorką przepisu jest pewna zdolna Ania z grupy na FB, Cukiernicza Brać.
Zdolna z niej bestia i ciągle coś nowego i pysznego nam podrzuca.
Tym razem na szybko podała nam przepis na to wilgotne ciasto, idealne do kawy, ziółek, czy czego tam chcecie.
Szybko się robi, szybko znika a to chyba o nim dobrze świadczy.
Mannik.
- 400 g kefiru lub jogurtu
- 320 g kaszy manny
- 180 g cukru pudru - dałam puder z ksylitolu 140 g
- 100 g płynnego masła
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka śmietany kwaśnej 18 %
- Do miski wlałam kefir, wsypałam mannę i wymieszałam.
- Odstawiłam miskę z manną na 15 minut aby napęczniała.
- Masło rozpuściłam, wystudziłam i utarłam z cukrem pudrem oraz solą na puszystą masę.
- Teraz dodawałam po 1 jaju i miksowałam.
- Do napęczniałej manny dodałam proszek do pieczenia i utartą masę maślaną, zmiksowałam.
- Na koniec dodałam skórkę otartą z wyszorowanej pomarańczy, wymieszałam.
- Wylałam masę do wysmarowanej masłem tortownicy i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
- Masło orzechowe wymieszałam ze śmietaną i na gorące ciasto rozsmarowałam.
- Kroiłam ciasto po wystudzeniu.
Przepis od Ania
2 komentarze
Lubię proste i szybkie przepisy na ciasta, a ten wydaje się idealny na weekendowy poczęstunek dla rodziny.
OdpowiedzUsuńTo prawda, ciasto jest proste, pyszne i szybkie, poecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.