czwartek, 23 lutego 2023

Mannik na kefirze

Autorką przepisu jest pewna zdolna Ania z grupy na FB, Cukiernicza Brać.
Zdolna z niej bestia i ciągle coś nowego i pysznego nam podrzuca.
Tym razem na szybko podała nam przepis na to wilgotne ciasto, idealne do kawy, ziółek, czy czego tam chcecie.
Szybko się robi, szybko znika a to chyba o nim dobrze świadczy.
Mannik.

Składniki: tortownica 22 cm
  • 400 g kefiru lub jogurtu
  • 320 g kaszy manny
  • 180 g cukru pudru - dałam puder z ksylitolu 140 g
  • 100 g płynnego masła
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa: 
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18 %

Przygotowanie ciasta:
  • Do miski wlałam kefir, wsypałam mannę i wymieszałam.
  • Odstawiłam miskę z manną na 15 minut aby napęczniała.
  • Masło rozpuściłam, wystudziłam i utarłam z cukrem pudrem oraz solą na puszystą masę.
  • Teraz dodawałam po 1 jaju i miksowałam.
  • Do napęczniałej manny dodałam proszek do pieczenia i utartą masę maślaną, zmiksowałam.
  • Na koniec dodałam skórkę otartą z wyszorowanej pomarańczy, wymieszałam.
  • Wylałam masę do wysmarowanej masłem tortownicy i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
  • Masło orzechowe wymieszałam ze śmietaną i na gorące ciasto rozsmarowałam.
  • Kroiłam ciasto po wystudzeniu.
Smacznego
Przepis od Ania
"Podróże małe i duże"
Synagoga w Przysusze woj. mazowieckie

2 komentarze

  1. Lubię proste i szybkie przepisy na ciasta, a ten wydaje się idealny na weekendowy poczęstunek dla rodziny.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger