Lubię, bardzo lubię to danie, Przemek zresztą też.
Przepis pochodzi z książki mojego ulubieńca Jamiego Olivera "7 sposobów".
Jest pikantnie, jest kremowo, mięsożercy zadowoleni, wielbiciele kuchni meksykańskiej również.
Nic tylko zajadać, polecam.
Klops po meksykańsku.
Składniki: 4 porcje
Przygotowanie klopsa:
- Piekarnik na początku rozgrzałam do 220 C z opcją grzania góra/dół.
- Papryki pokroiłam w dużą kostkę - o boku 3 cm.
- Cebulę przekroiłam po obraniu w ćwiartki i rozłożyłam na łódeczki.
- Paprykę i cebulę wrzuciłam do brytfanny 25 x 35 cm, wlałam 1 łyżkę oliwy i dokładnie wymieszałam.
- Piekłam 15 minut.
- Jalapeno drobno posiekałam, posiekałam też łodyżki kolendry, listki będą potrzebne na wierzch.
- Odcedziłam fasolę i połowę wrzuciłam do miski.
- Dodałam do niej mięso mielone, posiekaną jalapeno i posiekane łodyżki kolendry.
- Doprawiłam solą i pieprzem i wyrobiłam na jednolitą masę.
- Z masy uformowałam klopsa i ułożyłam go na środku brytfanny.
- Wstawiłam do piekarnika na 15 minut.
- Potem wyjęłam, skropiłam warzywa łyżką czerwonego octu winnego, wsypałam resztę fasoli oraz posiekane pomidory i wlałam ok. 1/2 szklanki wody.
- Wokół klopsa przemieszałam dokładnie warzywa z fasolą.
- Wstawiłam klopsa na kolejne 15 minut do piekarnika.
- Kiedy klops się zarumienił koniec pieczenia.
- Przed podaniem posypałam listkami kolendry i udekorowałam kleksami śmietany.
Przepis od Jamie Oliver
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.