środa, 1 lutego 2023

Jajka sadzone na szpinaku - szakszuka szpinakowa

Jeśli jesteście wielbicielami szakszuki to ta wersja Wam przypasuje.
Dużo szpinaku, natka pietruszki, jaja i twarożek wiejski, istny raj na ziemi.
Na śniadanie będzie znakomita, na obiad wyborna a czy na kolację przypasuje? sami oceńcie.
Szakszuka szpinakowa.

Składniki:
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 duże pomidory
  • sól morska
  • szczypta cukru
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 4 jaja
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • płatki chili
  • 200 g twarożku ze szczypiorem
Przygotowanie szakszuki:
  • Umyłam i wysuszyłam szpinak, jeśli macie duże liście trzeba je pokroić, małych nie trzeba.
  • Posiekałam cebulę i czosnek.
  • Pomidory pokroiłam w kosteczkę, natkę posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i masło i podsmażyłam czosnek i cebulę.
  • Potem wrzuciłam pomidory i smażyłam aż się rozpadły a potem sos zgęstniał.
  • Doprawiłam solą i cukrem do smaku.
  • Teraz wrzuciłam natkę - trochę zostawiłam do posypania - i szpinak.
  • Smażyłam aż szpinak zwiędnął i woda odparowała.
  • Zrobiłam w szpinaku wgłębienia, wbiłam jaja i smażyłam jeszcze aby białko się ścięło a żółtko pozostało płynne.
  • Na koniec łyżeczką rozłożyłam twarożek i posypałam płatkami chili i natką pietruszki.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Adriatyk - Chorwacja

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger