Chrupiące krewetki dopełniają całości, pokochacie to danie.
Idealny początek dnia z takim śniadaniem, polecam.
Jajecznica o smaku curry.
- 200 g krewetek koktajlowych lub ulubionych
- 1 cebula
- 1 średni pomidor
- szczypior z 2 dymek
- 6 jaj
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka żółtej łagodnej pasty curry lub czerwonej ostrej
- szczypta kurkumy
- 5 łyżek oleju
- kilka kropel oleju sezamowego
- Krewetki oczyściłam, umyłam, osuszyłam.
- Cebulę pokroiłam w piórka.
- Pomidora pokroiłam w półplastry.
- Szczypior posiekałam.
- Jaja roztrzepałam z pastą curry, u mnie czerwona i kurkumą.
- Na rozgrzany olej na patelni wrzuciłam cebulę, smażyłam 2 minuty, dodałam pomidora, smażyłam 2 minuty, wrzuciłam krewetki, smażyłam 2 minuty.
- Teraz wlałam roztrzepane jajka i przez 15 sekund nie mieszałam.
- Potem przemieszałam delikatnie i smażyłam do ulubionej konsystencji.
- Na koniec posypałam szczypiorem i skropiłam olejem sezamowym.
Przepis z książki "Czas na Azję"
2 komentarze
Nigdy takiej nie robiłam. Warto spróbowac
OdpowiedzUsuńNo jasne że warto. Krewetki super, jajówka też a w połączeniu niebo w gębie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.