środa, 8 lutego 2023

Jajecznica z krewetkami i pomidorami o smaku curry

Dziś pyszne śniadanie po azjatycku pachnące curry, pomidorami.
Chrupiące krewetki dopełniają całości, pokochacie to danie.
Idealny początek dnia z takim śniadaniem, polecam.
Jajecznica o smaku curry.

Składniki:
  • 200 g krewetek koktajlowych lub ulubionych
  • 1 cebula
  • 1 średni pomidor
  • szczypior z 2 dymek
  • 6 jaj
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka żółtej łagodnej pasty curry lub czerwonej ostrej
  • szczypta kurkumy
  • 5 łyżek oleju 
  • kilka kropel oleju sezamowego
Przygotowanie jajecznicy:
  • Krewetki oczyściłam, umyłam, osuszyłam.
  • Cebulę pokroiłam w piórka.
  • Pomidora pokroiłam w półplastry.
  • Szczypior posiekałam.
  • Jaja roztrzepałam z pastą curry, u mnie czerwona i kurkumą.
  • Na rozgrzany olej na patelni wrzuciłam cebulę, smażyłam 2 minuty, dodałam pomidora, smażyłam 2 minuty, wrzuciłam krewetki, smażyłam 2 minuty.
  • Teraz wlałam roztrzepane jajka i przez 15 sekund nie mieszałam.
  • Potem przemieszałam delikatnie i smażyłam do ulubionej konsystencji.
  • Na koniec posypałam szczypiorem i skropiłam olejem sezamowym.
Smacznego
Przepis z książki "Czas na Azję"
"Podróże małe i duże"
Słoneczniki

2 komentarze

  1. Nigdy takiej nie robiłam. Warto spróbowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne że warto. Krewetki super, jajówka też a w połączeniu niebo w gębie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger