Wilgotne, pyszne ciasto do kawy czy herbaty.
Ja lubię z czystkiem, jestem od niego uzależniona 😉
Szybkie do zrobienia, łatwe do zrobienia, potem niestety szybko też znika.
Zachęcam do pieczenia.
Ciasto z czekoladą.
- 70 ml wody
- 1 łyżka kakao
- 150 g miękkiego masła
- 1 i 1/2 szklanki maki samorosnącej
- 1 łyżeczka sody
- 3/4 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajo
- 1 żółtko + 1 białko
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 100 g musu z mirabelek
- 2 łyżki zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki mąki samorosnącej
- Kakao zalałam 70 ml wrzącej wody, wymieszałam, wystudziłam.
- Mąkę i sodę wymieszałam.
- Ubiłam pianę z 1 białka.
- Masło zmiksowałam na puszystą białą pianę razem z erytrytolem, dodałam jajo i żółtko, miksowałam.
- Teraz maślanka, rozpuszczone kakao i powoli zaczęłam wsypywać mąkę po trochu ciągle miksując.
- Na koniec dodałam pianę z białek i delikatnie wmieszałam w ciasto.
- Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i na dno włożyłam połowę ciasta.
- Na cieście ułożyłam połamane tafelki czekolady oraz łyżeczką nałożyłam mus z mirabelek.
- Nakryłam drugą częścią ciasta.
- Z cukru, masła i mąki zrobiłam kruszonkę i posypałam nią ciasto.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.