piątek, 17 lutego 2023

Ciasto kakaowe z czekoladą i mirabelkami

Wilgotne, pyszne ciasto do kawy czy herbaty.
Ja lubię z czystkiem, jestem od niego uzależniona 😉 
Szybkie do zrobienia, łatwe do zrobienia, potem niestety szybko też znika.
Zachęcam do pieczenia.
Ciasto z czekoladą.

Składniki: keksówka 26 x 12 cm
  • 70 ml wody
  • 1 łyżka kakao
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 i 1/2 szklanki maki samorosnącej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajo 
  • 1 żółtko + 1 białko
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 100 g musu z mirabelek
Kruszonka:
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki mąki samorosnącej
Przygotowanie ciasta:
  • Kakao zalałam 70 ml wrzącej wody, wymieszałam, wystudziłam.
  • Mąkę i sodę wymieszałam.
  • Ubiłam pianę z 1 białka.
  • Masło zmiksowałam na puszystą białą pianę razem z erytrytolem, dodałam jajo i żółtko, miksowałam.
  • Teraz maślanka, rozpuszczone kakao i powoli zaczęłam wsypywać mąkę po trochu ciągle miksując.
  • Na koniec dodałam pianę z białek i delikatnie wmieszałam w ciasto.
  • Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i na dno włożyłam połowę ciasta.
  • Na cieście ułożyłam połamane tafelki czekolady oraz łyżeczką nałożyłam mus z mirabelek.
  • Nakryłam drugą częścią ciasta.
  • Z cukru, masła i mąki zrobiłam kruszonkę i posypałam nią ciasto.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Jesień nad Grabią

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger