Pyszne kanapki na sposób włoski często goszczą na naszym stole.
My lubimy jeść pyszności, nie będę ukrywać i dogadzamy sobie jak możemy.
Dziś kanapeczki pachnące i pożywne, zapraszam.
Kanapki z serem.
Salsa:
- 1 zielony ogórek gruntowy lub kawałek wężowego
- 1 szalotka
- 2 pomidory
- 3 rzodkiewki
- sól różowa himalajska
- pieprz czarny
- 1 łyżka oliwy
- listki mięty
Kanapki:
- 8 kromek chleba razowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka startego sera typu parmezan
- 8 plastrów szynki jamon serrano czy szynki prosciutto
- listki mięty
- oliwa extra vergine do skropienia
- Posiekałam drobniutko szalotkę, ogórka bez skórki, pomidora, rzodkiewki, wymieszałam.
- Dodałam sól, pieprz, oliwę i posiekane listki mięty, wymieszałam, odstawiłam.
Przygotowanie bruschetty:
- Kromki chleba podpiekłam na suchej patelni z obu stron.
- Jeden ząbek czosnku pokroiłam w plasterki i podpiekłam je na suchej patelni z obu stron.
- Podpieczone kromki chleba natarłam przekrojonym na pół czosnkiem i na każdą kromkę nałożyłam startego sera, ponownie ułożyłam chlebki na patelni aby ser się lekko stopił.
- Teraz na kanapki ułożyłam po plasterku szynki, nałożyłam salsę i na wierzchu listki mięty.
- Skropiłam oliwą i ułożyłam plasterki podpieczonego czosnku.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.