środa, 15 lutego 2023

Bruschetta z serem

Pyszne kanapki na sposób włoski często goszczą na naszym stole.
My lubimy jeść pyszności, nie będę ukrywać i dogadzamy sobie jak możemy.
Dziś kanapeczki pachnące i pożywne, zapraszam.
Kanapki z serem.

Składniki: 4 porcje
Salsa:
  • 1 zielony ogórek gruntowy lub kawałek wężowego
  • 1 szalotka
  • 2 pomidory
  • 3 rzodkiewki
  • sól różowa himalajska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka oliwy
  • listki mięty
Kanapki:
  • 8 kromek chleba razowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka startego sera typu parmezan
  • 8 plastrów szynki jamon serrano czy szynki prosciutto
  • listki mięty
  • oliwa extra vergine do skropienia

Przygotowanie salsy:
  • Posiekałam drobniutko szalotkę, ogórka bez skórki, pomidora, rzodkiewki, wymieszałam.
  • Dodałam sól, pieprz, oliwę i posiekane listki mięty, wymieszałam, odstawiłam.
Przygotowanie bruschetty:
  • Kromki chleba podpiekłam na suchej patelni z obu stron.
  • Jeden ząbek czosnku pokroiłam w plasterki i podpiekłam je na suchej patelni z obu stron.
  • Podpieczone kromki chleba natarłam przekrojonym na pół czosnkiem i na każdą kromkę nałożyłam startego sera, ponownie ułożyłam chlebki na patelni aby ser się lekko stopił.
  • Teraz na kanapki ułożyłam po plasterku szynki, nałożyłam salsę i na wierzchu listki mięty.
  • Skropiłam oliwą i ułożyłam plasterki podpieczonego czosnku.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Pułtusku woj. mazowieckie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger