poniedziałek, 6 lutego 2023

Bruschetta z brokułami, ricottą i miodem

Chyba sama bym nie wpadła na takie połączenie smaków ale jak widać zjedzone, pozmywane i brzuch się cieszy.
Brokuł, ricotta i miód to jak się okazało połączenie znakomite, polecam każdemu.
Przepis pochodzi z książki "Czas na Włochy".
Kanapki po włosku.

Składniki: 4 porcje
  • 1 brokuł
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 8 filecików anchois
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 200 g ricotty
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • 8 kromek chleba żytniego razowego
  • 40 g miodu
Przygotowanie kanapek:
  • Brokuła podzieliłam na różyczki i gotowałam w wodzie z solą i cukrem 2 minuty.
  • Szklankę wody z gotowania zostawiłam na później.
  • Brokuła wystudziłam.
  • Na patelni podsmażyłam posiekane 3 ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chili i fileciki anchois.
  • Jak rybki się rozpuściły dodałam brokuła i gotowałam aż zmiękł. 
  • Jeśli zajdzie taka potrzeba na patelnię wlewamy wodę z gotowania brokuła, po trochu.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Ricottę wymieszałam z posiekana natką pietruszki i kilkoma łyżkami oliwy.
  • Na patelni podpiekłam kromki chleba z obu stron i natarłam je przekrojonymi, pozostałymi 2 ząbkami czosnku.
  • Nałożyłam na chleb ricottę i ułożyłam porcje brokuła. 
  • Skropiłam kanapki miodem i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego
Przepis kuchni włoskiej
"Podróże małe i duże"
Perukowiec

2 komentarze

  1. Niecodzienne i oryginalne połączenie składników! Muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger