Chyba sama bym nie wpadła na takie połączenie smaków ale jak widać zjedzone, pozmywane i brzuch się cieszy.
Brokuł, ricotta i miód to jak się okazało połączenie znakomite, polecam każdemu.
Przepis pochodzi z książki "Czas na Włochy".
Kanapki po włosku.
- 1 brokuł
- 5 ząbków czosnku
- 1 papryczka chili
- 8 filecików anchois
- sól morska
- pieprz czarny
- 200 g ricotty
- 1 pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- 8 kromek chleba żytniego razowego
- 40 g miodu
- Brokuła podzieliłam na różyczki i gotowałam w wodzie z solą i cukrem 2 minuty.
- Szklankę wody z gotowania zostawiłam na później.
- Brokuła wystudziłam.
- Na patelni podsmażyłam posiekane 3 ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chili i fileciki anchois.
- Jak rybki się rozpuściły dodałam brokuła i gotowałam aż zmiękł.
- Jeśli zajdzie taka potrzeba na patelnię wlewamy wodę z gotowania brokuła, po trochu.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Ricottę wymieszałam z posiekana natką pietruszki i kilkoma łyżkami oliwy.
- Na patelni podpiekłam kromki chleba z obu stron i natarłam je przekrojonymi, pozostałymi 2 ząbkami czosnku.
- Nałożyłam na chleb ricottę i ułożyłam porcje brokuła.
- Skropiłam kanapki miodem i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem.
Przepis kuchni włoskiej
2 komentarze
Niecodzienne i oryginalne połączenie składników! Muszę spróbować. :)
OdpowiedzUsuńBardzo niecodzienne ale wyszło pysznie, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.