sobota, 25 lutego 2023

Białe kimchi - Paek kimchi

Kiszonki to rewelacyjna sprawa dla układu pokarmowego.
I czy to nasze ogórki kiszone, kapusta kiszona czy buraki czy też kiszonki koreańskie typu kimchi warto je zajadać zawsze.
Dziś pokażę Wam przepis na kimchi z kapusty pekińskiej ale takie inne niż tradycyjne kimchi.
Jak napisali autorzy książki "Korea" Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim istnieje wiele wariantów kimchi i nie każdy zawiera sos rybny czy ostrą paprykę.
Białe kimchi przypomina trochę nasze kiszonki, jest kwaskowate i lekko ostrawe, jest pyszne.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Białe kimchi.

Składniki:
  • 2000 g kapusty pekińskiej
  • 4/5 szklanki soli morskiej gruboziarnistej
  • 4/5 szklanki pora pokrojonego w słupki
  • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
  • 4/5 szklanki imbiru pokrojonego w słupki
  • czerwona papryczka chili
Zalewa:
  • 500 ml wody
  • 3 łyżeczki soli

Przygotowanie kimchi:
  • Kapustę przekroiłam wzdłuż, posoliłam ją i zalałam wodą na ok. 6 godzin.
  • Potem kapustę przepłukałam zimną wodą i pokroiłam w paski.
  • Wodę zagotowałam z solą i pozostawiłam do wystudzenia.
  • Słupki pora wymieszałam ze słupkami imbiru i czosnkiem.
  • Kapustę wymieszałam z imbirem, czosnkiem i porem.
  • Ponakładałam do słoików, wcześniej wyparzonych.
  • Zalałam kapustę zalewą a na wierzchu ułożyłam duże kawałki papryczki chili.
  • Zamknęłam słoiki i wstawiłam do lodówki na 2 tygodnie, potem jest idealna do jedzenia.
  • Zalewa też jest znakomita, antybakteryjna.
  • Nadaje się do spożycia przez 4 - 6 tygodni.

Smacznego
Przepis kuchni koreańskiej
"Podróże małe i duże"
Powojnik kwiecisty

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger