Kiszonki to rewelacyjna sprawa dla układu pokarmowego.
I czy to nasze ogórki kiszone, kapusta kiszona czy buraki czy też kiszonki koreańskie typu kimchi warto je zajadać zawsze.
Dziś pokażę Wam przepis na kimchi z kapusty pekińskiej ale takie inne niż tradycyjne kimchi.
Jak napisali autorzy książki "Korea" Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim istnieje wiele wariantów kimchi i nie każdy zawiera sos rybny czy ostrą paprykę.
Białe kimchi przypomina trochę nasze kiszonki, jest kwaskowate i lekko ostrawe, jest pyszne.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Białe kimchi.
- 2000 g kapusty pekińskiej
- 4/5 szklanki soli morskiej gruboziarnistej
- 4/5 szklanki pora pokrojonego w słupki
- 1 łyżka rozgniecionego czosnku
- 4/5 szklanki imbiru pokrojonego w słupki
- czerwona papryczka chili
Zalewa:
- 500 ml wody
- 3 łyżeczki soli
- Kapustę przekroiłam wzdłuż, posoliłam ją i zalałam wodą na ok. 6 godzin.
- Potem kapustę przepłukałam zimną wodą i pokroiłam w paski.
- Wodę zagotowałam z solą i pozostawiłam do wystudzenia.
- Słupki pora wymieszałam ze słupkami imbiru i czosnkiem.
- Kapustę wymieszałam z imbirem, czosnkiem i porem.
- Ponakładałam do słoików, wcześniej wyparzonych.
- Zalałam kapustę zalewą a na wierzchu ułożyłam duże kawałki papryczki chili.
- Zamknęłam słoiki i wstawiłam do lodówki na 2 tygodnie, potem jest idealna do jedzenia.
- Zalewa też jest znakomita, antybakteryjna.
- Nadaje się do spożycia przez 4 - 6 tygodni.
Przepis kuchni koreańskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.