Miałam nadmiar twarogu typu krajanka i taki pomysł mi wpadł do głowy.
Pierogi twarogowe wyszły znakomite, polecam tylko kupcie zwarty ser bo inaczej się pokruszy co oznacza że będzie on tłusty lub półtłusty.
Zapraszam do smażenia.
Twaróg w cieście.
- 4 grube plastry twarogu półtłustego
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta słodkiej papryki
- płatki chili jalapeno
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej T 650
- 6 łyżek jogurtu
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- warzywa do podania
- olej do smażenia
- Twaróg pokroiłam w plastry i polałam sosem sojowym ze wszystkich stron, szybko wchłonie ser sos.
- Posypałam papryką i odstawiłam na bok.
- Wszystkie składniki na ciasto wrzuciłam do malaksera i zarobiłam zwartą kulę.
- Jeśli nie macie malaksera zagniećcie ręcznie.
- Ciasto podzieliłam na 4 części.
- Każdy kawałek rozwałkowałam tak jak na zdjęciu, posypałam chili jalapeno, ułożyłam twaróg i zlepiłam boki.
- I tak ze wszystkimi kawałkami.
- Smażyłam na małym ogniu, na odrobinie oleju aż pieróg się zrumienił, przewróciłam na drugą stronę.
- Można na chwilę patelkę nakryć pokrywką.
- Podałam z pomidorkami, ogórkami, rzodkiewką.
Przepis własny.
4 komentarze
Ciekawy, nowy sposób na pierogi. :) Będę musiała wypróbować.
OdpowiedzUsuńDokładnie, jak lubię eksperymentować i zachęcam.
UsuńPrzepis wydaje się prosty i smaczny. Podanie z warzywami jest świetnym pomysłem.
OdpowiedzUsuńJest smaczny i w trochę innym wydaniu a smakuje wybornie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.