Smakuje zupełnie jak risotto, jest tu sycący kalafior, kremowy jogurt grecki i ten aromatyczny czosnek dopełnia całości.
Przepis pochodzi z książki Samiego Tamimi i Sary Wigley "Palestyna".
Koniecznie trzeba skosztować, bo ma nieziemski smak.
Ryż z jogurtem.
- 1 kalafior
- 2 łyżki oliwy
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 żółtko
- 1 i 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 700 ml mleka
- 200 g ryżu arborio lub innego do puddingu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól morska
- pieprz biały
Adha:
- 5 dużych ząbków czosnku
- 60 ml oliwy
- 2 łyżeczki nasion kolendry lekko zmiażdżonych
- Kalafiora podzieliłam na różyczki, łodygę posiekałam.
- Wymieszałam różyczki z oliwą i 1/2 łyżeczki soli.
- Rozłożyłam kalafiora na blaszce i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 25 - 30 minut.
- Mają być przyrumienione.
- Jogurt zmiksowałam z żółtkiem i skrobią kukurydzianą.
- W dużym rondlu połączyłam mleko z ryżem i doprawiłam 1 łyżeczką soli i szczyptą białego pieprzu.
- Gotowałam na maleńkim ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszałam aby ryż się nie przypalił.
- Dodałam do niego mieszankę z jogurtem, wymieszałam i gotowałam jeszcze 5 minut.
- Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki.
- Na małą patelnię wlałam oliwę, dodałam czosnek i kolendrę i smażyłam aż czosnek się przyrumienił.
- Nałożyłam ryż na talerze, na nim położyłam upieczonego kalafiora, posypałam natką pietruszki oraz polałam oliwą i ułożyłam smażony czosnek.
Przepis kuchni palestyńskiej
2 komentarze
Podoba mi się połączenie ryżu z jogurtem i niesypka konsystencja. Chętnie spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, to jest piekielnie dobre, spróbuj.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.