wtorek, 17 stycznia 2023

Racuchy z twarogiem i sałatką z tuńczyka

Pyszne śniadanie, pyszna przekąska, lekki obiad.
Tak możecie zajadać te racuchy na kilka sposobów.
Są przepyszne, puchate, a sałatka wyśmienita, polecam gorąco.
Zabierajcie do pracy, szkoły czy na piknik w sezonie.
Racuchy z sałatką.

Składniki:
Racuchy:
  • 4 duże jaja
  • 400 g serka wiejskiego ze szczypiorkiem
  • sól morska
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka pomidorów suszonych z chili - proszek
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej T 630
  • olej do smażenia
Sałatka z tuńczyka:
  • 3 pomidory
  • 1/2 cebuli dymki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 50 g sera żółtego
  • 160 g - 1 puszka tuńczyka wędzonego w pikantnym oleju
Przygotowanie sałatki:
  • Pomidory pokroiłam w kosteczkę, dodałam posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki, wymieszałam.
  • Posiekałam dymkę.
  • Ser żółty pokroiłam w kosteczkę i dodałam do miski z pomidorami.
  • Teraz dodałam tuńczyka razem z olejem i delikatnie wymieszałam.
Przygotowanie racuchów:
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę.
  • Żółtka utarłam ze szczyptą soli i kurkumą, dodałam suszone pomidory oraz serek, wymieszałam.
  • Dodałam mąkę i ponownie wymieszałam.
  • Na koniec dodałam pianę z białek i delikatnie wmieszałam w ciasto.
  • Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam porcje ciasta.
  • Smażyłam na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam racuchy na ręczniku papierowym.
  • Podałam racuszki z sałatką.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Gorzkie pomarańcze

2 komentarze

  1. Dość ciekawy przepis na racuchy, na dodatek z pyszną sałatką.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger