Pyszne śniadanie, pyszna przekąska, lekki obiad.
Tak możecie zajadać te racuchy na kilka sposobów.
Są przepyszne, puchate, a sałatka wyśmienita, polecam gorąco.
Zabierajcie do pracy, szkoły czy na piknik w sezonie.
Racuchy z sałatką.
Racuchy:
- 4 duże jaja
- 400 g serka wiejskiego ze szczypiorkiem
- sól morska
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka pomidorów suszonych z chili - proszek
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej T 630
- olej do smażenia
Sałatka z tuńczyka:
- 3 pomidory
- 1/2 cebuli dymki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 50 g sera żółtego
- 160 g - 1 puszka tuńczyka wędzonego w pikantnym oleju
- Pomidory pokroiłam w kosteczkę, dodałam posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki, wymieszałam.
- Posiekałam dymkę.
- Ser żółty pokroiłam w kosteczkę i dodałam do miski z pomidorami.
- Teraz dodałam tuńczyka razem z olejem i delikatnie wymieszałam.
Przygotowanie racuchów:
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę.
- Żółtka utarłam ze szczyptą soli i kurkumą, dodałam suszone pomidory oraz serek, wymieszałam.
- Dodałam mąkę i ponownie wymieszałam.
- Na koniec dodałam pianę z białek i delikatnie wmieszałam w ciasto.
- Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam porcje ciasta.
- Smażyłam na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam racuchy na ręczniku papierowym.
- Podałam racuszki z sałatką.
Przepis własny
2 komentarze
Dość ciekawy przepis na racuchy, na dodatek z pyszną sałatką.
OdpowiedzUsuńDość ciekawy komentarz i ta sałatka przepyszna więc polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.