Pyszne racuchy, z aromatycznym miętowym jogurtem zasmakują każdemu.
Polecam miłośnikom kalafiorów a tym co nie przepadają za nimi tez polecam bo są wyśmienite.
Zabieramy się za racuchy, jest prosto.
Racuchy z kalafiora.
- 1 mały kalafior ok. 300 g
- 120 g mąki pszennej samorosnącej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- 2 jaja
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili aleppo w płatakch lub chili zwykłego
- olej do smażenia
- sól morska
- pieprz czarny
Sos:
- 250 g jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- Kalafiora podziliłam na różyczki, łodygę posiekałam i gotowałam w osolonej wodzie ok. 8 minut, potem go lekko utłukłam, wystudziłam.
- Teraz dodałam mąkę, posiekaną natkę, jaja, przyprawy, posiekaną cebulę, wymieszałam.
- Rozgrzałam olej i nakładałam łyżką porcje masy.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam je na ręczniku papierowym.
- Składniki sosu wymieszałam w misce.
- Podałam racuchy z sosem.
Przepis z książki "Palestyna" Samiego Tamimi i Tary Wigley
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.