sobota, 7 stycznia 2023

Racuchy z kminem i miętowym jogurtem

Pyszne racuchy, z aromatycznym miętowym jogurtem zasmakują każdemu.
Polecam miłośnikom kalafiorów a tym co nie przepadają za nimi tez polecam bo są wyśmienite.
Zabieramy się za racuchy, jest prosto.
Racuchy z kalafiora.

Składniki:
  • 1 mały kalafior ok. 300 g
  • 120 g mąki pszennej samorosnącej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili aleppo w płatakch lub chili zwykłego
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • pieprz czarny
Sos:
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie racuchów:
  • Kalafiora podziliłam na różyczki, łodygę posiekałam i gotowałam w osolonej wodzie ok. 8 minut, potem go lekko utłukłam, wystudziłam.
  • Teraz dodałam mąkę, posiekaną natkę, jaja, przyprawy, posiekaną cebulę, wymieszałam.
  • Rozgrzałam olej i nakładałam łyżką porcje masy.
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam je na ręczniku papierowym.
  • Składniki sosu wymieszałam w misce.
  • Podałam racuchy z sosem.

Smacznego.
Przepis z książki "Palestyna" Samiego Tamimi i Tary Wigley
"Podróże małe i duże"
Czarnogóra

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger