poniedziałek, 16 stycznia 2023

Pyttipanna Szwedzki Hasz - danie z resztek

Często zaglądam na blog RafalCook i u gospodarza zawsze coś fajnego na stole.
Tym razem zauroczyła mnie nazwa i okazuje się że to danie słynne nie tylko w Szwecji ale w całej Skandynawii.
Było to danie dla biednych bo to nic innego jak jedzenie z resztek.
Jak napisał Rafał nazwa Pyttipanna oznacza mniej więcej drobne kawałeczki na patelni.
Danie jest pyszne, pożywne i pachnie obłędnie.
Pyttipanna Szwedzki Hasz.
Składniki: 4 porcje
  • 400 g kiełbasy chorizo
  • 350 g filetu z kurczaka
  • 1000 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pasternaku
  • 1 czerwona papryka
  • 40 g masła
  • 4 jaja
  • oliwa z oliwy
  • garść szczypiorku
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • musztarda Dijon
  • sos BBQ
Marynowane buraczki:
  • 2 buraczki średniej wielkości
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki octu balsamico
Przygotowanie buraczków:
  • Buraczki wyszorowałam i pokroiłam w cienkie plastry.
  • na patelni rozgrzałam oliwę i masło i podsmażyłam buraki.
  • Lekko je posoliłam, oprószyłam pieprzem, dodałam cukier, smażyłam aż zmiękły.
  • Wlałam ocet balsamico i gotowałam aż ocet lekko odparował i zgęstniał.
Przygotowanie dania:
  • Wszystkie składniki oprócz buraczków pokroiłam w kostkę czyli ziemniaki, pasternak, marchew, paprykę, cebulę, kurczaka i kiełbasę.
  • Na dużej patelni rozgrzałam połowę masła i podsmażyłam cebulę, teraz wrzuciłam kurczaka i kiełbasę, smażyłam aż się zrumieniły.
  • Zdjęłam z patelni.
  • Na patelnię włożyłam resztę masła i wrzuciłam warzywa: ziemniaki, marchew, paprykę i pasternak.
  • Smażyłam je 5 minut a potem dodałam podsmażonego kurczaka, cebulę i kiełbasę, wlałam 200 ml wody i gotowałam aż zmiękły a woda prawie cała odparowała.
  • Wtedy posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Na patelni na odrobinie oliwy usmażyłam jaja sadzone.
  • Podałam jaja na ziemniakach z kurczakiem, posypane szczypiorkiem.
  • Z boku ułożyłam marynowane buraczki.
  • Jak ktoś lubi można podać sos BBQ i musztardę, zaostrzy danie.
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Albania 

6 komentarze

  1. WOW! Świetny przepis! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie słyszałam o tej potrawie. Fajne, że można użyć resztek

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa nazwa, a samo danie bardzo apetycznie się prezentuje. Jakoś nie mam styczności z kuchnią skandynawską, a szkoda. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger