Dziś jest na talerzu orientalnie i pysznie.
Kremowy i mączysty maniok a do niego w parze kremowy plantan w średnim stopniu dojrzałości czyli żółty.
Potrawka wyszła znakomita, aromatyczna, odżywcza i pożywna.
Polecam takie zestawienie smaków.
Potrawka z manioku i plantana.
- 1 korzeń manioku ok. 600 g
- 4 czerwone papryki
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- 1 żółty plantan
- 1 pęczek bazylii
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka oliwy
- sól morska
- szczypta cukru
- pieprz czarny
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu słodko - kwaśnego ze śliwką
- 1/2 łyżeczki płatków jalapeno
- 3 - 4 łyzki posiekanego szczypiorku
- Maniok obrałam ze skóry, pokroiłam w kostkę i ugotowałam w osolonej wodzie.
- Gotowałam 15 minut, odstawiłam.
- Papryki, cukinię ze skórką i cebulę pokroiłam w dużą kostkę.
- Podsmażyłam w rondlu na oliwie i oleju.
- Dodałam sól, cukier, pieprz oraz wlałam przecier pomidorowy i gotowałam 10 minut.
- Potem obrałam plantana i pokroiłam na plasterki.
- Dodałam do rondla odcedzony maniok i plantana, gotowałam 10 minut.
- Posiekałam bazylie i szczypiorem dodałam do rondla.
- Dodałam też paprykę słodką, płatki jalapeno oraz sos ze śliwką.
- Gotowałam jeszcze 5 minut.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.