wtorek, 10 stycznia 2023

Potrawka z manioku i plantana

Dziś jest na talerzu orientalnie i pysznie.
Kremowy i mączysty maniok a do niego w parze kremowy plantan w średnim stopniu dojrzałości czyli żółty.
Potrawka wyszła znakomita, aromatyczna, odżywcza i pożywna.
Polecam takie zestawienie smaków.
Potrawka z manioku i plantana.

Składniki:
  • 1 korzeń manioku ok. 600 g
  • 4 czerwone papryki
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 1 żółty plantan
  • 1 pęczek bazylii
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska
  • szczypta cukru
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu słodko - kwaśnego ze śliwką
  • 1/2 łyżeczki płatków jalapeno
  • 3 - 4 łyzki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie potrawki:
  • Maniok obrałam ze skóry, pokroiłam w kostkę i ugotowałam w osolonej wodzie.
  • Gotowałam 15 minut, odstawiłam.
  • Papryki, cukinię ze skórką i cebulę pokroiłam w dużą kostkę.
  • Podsmażyłam w rondlu na oliwie i oleju.
  • Dodałam sól, cukier, pieprz oraz wlałam przecier pomidorowy i gotowałam 10 minut.
  • Potem obrałam plantana i pokroiłam na plasterki.
  • Dodałam do rondla odcedzony maniok i plantana, gotowałam 10 minut.
  • Posiekałam bazylie i szczypiorem dodałam do rondla.
  • Dodałam też paprykę słodką, płatki jalapeno oraz sos ze śliwką.
  • Gotowałam jeszcze 5 minut.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Palma daktylowa

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger