Włoska sałatka panzanella z Toskanii króluje w mojej kuchni w różnych wydaniach.
Ponieważ odkryłam nowe źródło wędzonych, pysznych ryb i krewetek, dziś sałatka z tymi ostatnimi.
Jest to sałatka włoskich gospodyń z chleba, pomidorów i cebuli, reszta to inwencja twórcza.
Panzanella z krewetkami.
- 300 g wędzonych obranych krewetek
- 1 czerwona cebula
- 4 średnie pomidory
- 2 ogórki zielone małe
- 4 kromki czerstwego chleba
- 4 gałązki oregano
- 1/2 sałaty masłowej
Dressing:
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu z różowych winogron
- sól różowa himalajska
- pierz czarny świeżo mielony
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 żabek czosnku
- Do słoiczka wlałam oliwę, ocet, dodałam sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodałam także musztardę i syrop klonowy.
- Zakręciłam słoiczek i potrząsałam aż powstała zawiesina.
Przygotowanie sałatki:
- Kromki chleba pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni.
- Oberwałam listki z gałązek oregano.
- Cebulę pokroiłam w piórka a pomidory w dużą kostkę, ogórki bez skórki w plasterki.
- Sałatę porwałam, wrzuciłam wszystkie składniki do dużej miski, polałam sosem i rękoma wymieszałam bardzo dokładnie.
- Zostawiłam sałatkę na 10 minut, potem podałam.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.